‘Privévliegtuig klaar om Snowden naar IJsland te brengen’
Foto: AP

Een IJslandse zakenman heeft in China een privévliegtuig klaar staan om Edward Snowden over te brengen naar IJsland. Als de regering in Reykjavik de Amerikaanse klokkenluider asiel verleent, kan het vliegtuig meteen vertrekken.

‘Aan onze kant staat alles klaar. We wachten enkel nog op bevestiging van het IJslandse ministerie van Binnenlandse Zaken’, zegt Olaf Vignir Sigurvisson aan het persagentschap Reuters. Sigurvisson is de directeur van DataCell, een bedrijf dat onder meer de betalingen verzorgt voor klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

‘Een privéjet staat op Snowden te wachten in China en kan vertrekken als de bevestiging komt dat hij asiel krijgt in IJsland en niet uitgeleverd zal worden aan de Verenigde Staten.’

Edward Snowden, een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, onthulde recent informatie over de spionageprogramma’s van de Amerikaanse overheid. Hij deed dat nadat hij gevlucht was naar Hong Kong. Snowden had zelf al aangegeven dat IJsland een mogelijk toevluchtsoord zou kunnen zijn, en nam via een tussenpersoon contact op met de IJslandse overheid om de asielmogelijkheden te bekijken.

IJsland staat bekend voor zijn grote internetvrijheid, maar Snowden ging niet meteen naar het kleine eiland uit schrik voor de druk die Washington zou uitoefenen.