Donorsperma maakte kinderen ziek
Foto: shutterstock
In het vruchtbaarheidscentrum van het AZ Sint-Lucas te Gent zijn, door een genetisch defect van een Deense spermadonor, twee kinderen ter wereld gekomen met de ziekte neurofibromatose.

Vorig jaar ontstond er wereldwijd ophef toen bleek dat een Deense man met een defect gen zijn sperma had geleverd aan de Nordic Cryobank, een commerciële spermabank in Kopenhagen. Zijn zaad kwam terecht in minstens tien landen. Ook in België werd het sperma gebruikt in fertiliteitsbehandelingen, zo blijkt uit recent vrijgegeven documenten uit Denemarken.

De bal ging zelfs in ons land aan het rollen. In juni 2009 nam het AZ Sint-Lucas in Gent contact op met de Deense spermabank nadat er een kind was geboren met neurofibromatose van het type 1 (NF-1), een erfelijke aandoening die vooral de huid- en zenuwweefsels aantast.

Daarop stelde de directie van de Nordic Cyrobank een onderzoek in. Ook het Heilig Hartziekenhuis in Leuven, het AZ in Brugge en het UZ Brussel hadden het zaad van de man gebruikt. Het AZ Sint-Lucas ontdekte daarenboven nog een tweede kind met de ziekte. In totaal werden er met het zaad van de man minstens 43 kinderen verwekt. Daarvan lijden er wellicht negen aan neurofibromatose.

Fertiliteitsexpert Patrick Puttemans van het Heilig Hartziekenhuis Leuven pleit voor een Europese databank van donoren. Herman Tournaye van het UZ Brussel is voorstander van een Europese aanpak.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in