Kherbache: ‘Antwerpen snijdt onnodig in uitgaven’
Kherbache Foto: Michiel Hendryckx

Het Antwerpse stadsbestuur hypothekeert de toekomst van de stad door drastisch en onnodig in de middelen van sociale organisaties te knippen. Dat schrijft SP.A-gemeenteraadslid Yasmine Kherbache in een opiniestuk in De Standaard.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn schepencollege kondigden aan dat ze in de budgetten voor sommige ‘partnerorganisaties’ gaan snijden. ‘Bepaalde organisaties gaan slecht nieuws krijgen’, zei De Wever.

Yasmine Kherbache zoekt tevergeefs de logica achter die besparingen. Volgens haar blijkt er 300 miljoen euro in de stadskas te zitten en nemen de inkomsten van de stad bovendien toe. De hogere overheden verhogen de dotaties aan Antwerpen om de ‘gigantische uitdagingen’ waarvoor de stad staat op te vangen, klinkt het.

‘Net op dat moment beslist het nieuwe stadsbestuur om ‘de hakbijl’ te zetten in de dotaties voor verenigingen en instellingen die zich bezighouden met - jawel - ouderenzorg, cultuur en de begeleiding van meer kwetsbaren in onze samenleving’, schrijft Kherbache.

Ze vraagt zich af waarvoor de extra inkomsten en de besparingen dan voor gebruikt zullen worden. ‘Dat blijft voorlopig een goed bewaard geheim.’