Prins Laurent bezoekt opnieuw omstreden ngo
Prins Laurent in het gezelfschap van Jacky Benzennou, voorzitter van de KKL-België (links), een onbekend man, en Betty Dan, directrice van KKL-België. Foto: Serge Dumont/Le Soir

Prins Laurent is op bezoek in Israël. Hij is er uitgenodigd door Keren Kayemet Le Israël (KKL), een organisatie die zich bezighoudt met het milieu, maar ook de grootste grondeigenaar van de Joodse staat is. Dat meldt de krant Le Soir.

Laurent vertelt in een interview uit Le Soire dat hij door de KKL is uitgenodigd voor zijn inspanningen in de milieusector. De organisatie wil ook met hem samenwerken. Maar er zijn nog geen concrete projecten, zegt hij. 

Op de vraag of hij daar nog andere zaken gaat doet, antwoordt de prins afwijkend. 'Ik weet het niet.'

Sinds een paar jaar moet Laurent toestemming vragen voor officiële of professionele reizen, of voor hij in concrete projecten stapt met zijn milieustichting.  In het eerste geval moet die toestemming van het ministerie van Buitenlanse Zaken komen, in het laatste geval van het kabinet van de premier. Die regel werd ingevoerd na een controversiële Congoreis van Laurent in 2011. Als Laurent die toestemming niet vraagt, kan zijn dotatie worden ingetrokken.

Op het kabinet van premier Di Rupo heeft men alvast geen weet van een aanvraag van Laurents milieustichting, de vzw Grect, om naar Israël te gaan.

Toestemming

Wel heeft hij de toestemming gevraagd aan Buitenlandse Zaken. Minister Didier Reynders heeft hem die toestemming ook gegeven. ‘De prins werd uitgenodigd door een historische en prestigieuze organisatie die zich vandaag boven alles met het milieu bezighoudt’, legt woordvoerder Michel Malherbe uit.

Omwille van die milieu-initiatieven heeft Buitenlandse Zaken aan Laurent ook de toestemming gegeven een symbolische boom te planten in de omgeving van Jeruzalem. De prins kreeg de toestemming op twee voorwaarden: hij moest als privé-persoon naar Israël reizen en hij mocht ter plaatse geen politieke contacten hebben.

Politieke zaak?

Wordt deze reis van prins Laurent een politieke zaak? Bij Buitenlandse Zaken vinden ze van niet. Het kabinet verwijst naar de twee voorwaarden voor de prins, en aan het feit dat de organisatie zich voornamelijk met milieuzaken bezighoudt.

In Israël is er kritiek op de organisatie KKL omwille van haar ondoorzichtige financiën en het feit dat de KKL groene zones heeft helpen creëren op plaatsen waar vroeger Palestijnse dorpen stonden die door Israëlische bulldozers zijn neergehaald.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in