B(eurs)post
Bpost-topman Johnny Thijs mocht een maand geleden de beursplannen toelichten. Foto: BELGA

De beursgang van Bpost wordt voor veel beleggers het evenement van het jaar. Dirk Vandycke blikt vooruit, en wijst op een paar gevaren voor de belegger.

Het is alweer een tijdje geleden dat we nog eens een beursintroductie zagen. In het Engels spreekt men van een Initial Public Offering of kortweg IPO. Die zit er nu aan te komen voor Bpost.

Bij doorwinterde beleggers zijn IPO’s notoir gekend als duurkoop en omzichtig te behandelen. Verschillende studies liegen er ook niet om. Niet alleen gaan veel bedrijven relatief tot zeer duur naar de beurs, met alle gevolgen van dien voor hun beurskoers. Beursgenoteerde bedrijven zijn, een crash of faillissement niet te na gelaten, quasi doorlopend duurder dan hun tegenhangers in private handen. Sommigen noemen het een hype-premie, en misschien is een stuk daarvan wel de tol die we betalen voor de vrije verhandelbaarheid van hun aandelen (liquiditeit). Het is dus extra opletten geblazen met wat we op de beurs kopen, zeker als dit voor het eerst wordt aangeboden.

Caveat Emptor

Heel veel IPO’s zijn bedoeld om de aandeelhouders van het eerste uur, die tot dan vastzaten aan hun aandelen, die te laten verzilveren. Hun aandelen worden, geheel of gedeeltelijk, aan het publiek verkocht. Zoals bij elke ‘verkoop’ zullen de verkopers zoveel mogelijk proberen te krijgen voor hun waar. Dit zullen ze kracht bijzetten door een prospectus en road shows. Een beursdrang dus eerder dan een beursgang. De kopers zouden van hun kant zo weinig mogelijk moeten willen betalen.

De vraag is of we dit kunnen? Kunnen we het succes van een bedrijf of de bekendheid van een merk loskoppelen van de waardering van een bedrijf, de resultaten ervan en het business model? Verwaarlozen we dit ‘huiswerk’, dan krijgen we misschien zeer dure dingen in onze handen gestopt. Van aandelen zegt men wel eens dat ze zijn zoals lucifers, wie ze laatst vasthoudt brandt z’n vingers. Maar zelfs als we alle cijfertjes hebben lonkt nog steeds de maagdelijkheid van een onbeschreven blad, van verse aandelen. Eenmaal we eigenaar zijn zal de neiging tot het bekijken van onze aandelen door een roze bril wellicht niet kleiner worden.

De beursgang en kapitaalsverhogingen zijn ook de enige momenten dat beleggers aandelen kopen van een bedrijf. In alle andere gevallen kopen we gewoon aandelen van andere beleggers. Het bedrijf in kwestie heeft daar verder niets mee te maken. Tot zover marketingideeën als daar bijvoorbeeld zijn ethische en ecologische of groene beleggingen. Meer dan marketingsegmentatie is dat niet, want met ethiek en ecologie heeft het weinig te maken. We kopen immers onze aandelen niet van het bedrijf.

Als we, tot slot, even aannemen dat de beurs een zeer succesvolle verdisconteermachine is van toekomstige winsten, dan is er bij een IPO ook geen referentiekader van eerdere beurskoersen.

Koper wees op uw hoede. Er is principieel geen bezwaar tegen het kopen van de aandelen van een bedrijf dat naar de beurs gaat. Wel dient men, misschien meer dan anders, nuchter te blijven bij de beslissingen die men neemt en mogelijks nog zal moeten nemen eenmaal de aandelen in bezit.

Handen uit de mouwen

Allemaal mooi, zegt u wellicht. Maar wat moeten we nu met de beursgang van Bpost?

Een eerste vraag die men bij elke IPO kan stellen is of het bedrijf in kwestie het geld dat wordt opgehaald nodig heeft en, nog belangrijker, wat daarmee zal worden gedaan. Het is een kwestie van de prospectus met de meest nuchtere ogen te bekijken (voor Bpost was die er op moment van schrijven nog niet).

Wel dan. Welk groeimodel heeft Bpost (how are they going to make (more) money?). De eenvoudigste vragen zijn meestal ook de nuchterste maar helaas ook degene die vaak onder tafel worden geveegd met ingewikkeld jargon waarbij de steller ervan wordt afgeschilderd als een idioot. Durf eenvoudige vragen te stellen. Als daar geen eenvoudig antwoord op kan worden gegeven geldt Occam’s principe dat de eenvoudigste verklaring meest kans heeft om de juiste te zijn..

Zal Bpost groei halen uit klassieke post? Moeilijk denk ik. We versturen met z’n allen minder brieven dan vroeger, veel minder. En ook facturen en betalingen worden tegenwoordig meer en meer elektronisch verstuurd. Pakjes dan maar, of elektronische post,. Maar in het ene geval zijn daar concurrenten zoals UPS (met toegegeven een distributievoordeel voor Bpost), .. in het andere geval klassieke (en gratis) e-mail. Dit lijken te simpele vragen, zeker voor wie net een roadshow heeft gezien of de prospectus heeft gelezen. Hou echter in het achterhoofd dat dit PR is en door getrainde verkopers en marketeers werd opgesteld en gebracht.

Ook het antwoord op de simpele vraag bij de begeleidende banken voor de beursgang in hoeverre de uitgifte is over-ingetekend kan een nuttige indicator zijn. Nog interessant is hoeveel insiders verkopen en hoeveel aandelen in lock-up gaan (dit zijn aandelen die pas na een vastgelegde periode na de IPO vrij verhandelbaar worden, Facebook had er zo miljarden stuks van). Zo kun je de lock-up expiratie van grote partijen aandelen beter in je agenda opnemen (maar een paar dagen vroeger natuurlijk). Het vrijkomen van aandelen kan immers koersdruk betekenen.

Kopen of niet?

Bijna altijd is de conclusie van al het bovenstaande dat je beter kunt wachten tot na de IPO, als er meer informatie vrij komt. Hoe het aandeel zich tijdens de eerste handelsdagen gedraagt herbergt een schat aan informatie. Gaat het zijwaarts dan kun je gewoon instappen op een nieuw koersrecord. Gaat het hoger dan kun je instappen met een trailing buy stop op retracements. Gaat het lager, dan kun je het scenario verwachten van Facebook. Het aantal verhandelde aandelen t.o.v. het aantal uitstaande aandelen kan daar een indicatie geven wanneer het neergeslagen aandeel terug hoger zal gaan. Ook bij Nyrstar deed dit scenario zich voor. Het Facebook scenario zoals het zich ontwikkelde en ik het bespeelde kun je trouwens nalezen in deze eerdere artikels.

Geduld loont

Maar als ik de boot mis? Dit is exact het soort angst die speelt bij IPO’s. Maak je geen zorgen, elke dag vertrekken er treinen en als het naar eigen zeggen een goede huisvader aandeel moet worden, dan is er zeker geen haast bij, want dan zouden we gestage groei moeten zien van het dividend en er is ruim tijd genoeg om uit zoiets garen te spinnen. De belofte (want meer dan dat is het niet) om 85% van de winst als dividend uit te keren, verandert daar niets aan. Haast en spoed zijn zelden goed, maar hier zeker niet. Goed beleggen is anticiperen in het denken maar reageren in het doen.

Er is dus helemaal geen haast bij en het is zelden een goed idee om op een IPO in te tekenen als je met enkele dagen geduld alle informatie over vraag en aanbod vrij binnen handbereik hebt.

Meer informatie over hoe winst te halen uit IPO’s is te vinden in bovenstaande links en op de website van Monest .

Er bestaan geen slechte tijden op de beurs. Enkel een slechte voorbereiding.