Fietsers in Vlaanderen hebben ruim 30 procent meer kans op een lekke band dan wielertoeristen in buurland Nederland. Dat blijkt uit een telefonische enquête van VAB-Fietsbijstand. Er werd gekeken naar de eerste honderd pechgevallen die fietsers de afgelopen maand hadden.

Uit de peiling blijkt dat 72 procent van de pechproblemen bij Vlaamse fietsers te wijten zijn aan een lekke band. Dat percentage ligt een pak hoger dan bij onze noorderburen, waar een lekke band in slechts 55 procent van de gevallen het fietsplezier vergalde.

Meer dan 60 procent van de fietsers is van mening dat de slechte fietsinfrastructuur in ons land aan de oorzaak ligt van de bandenpech. Vaak ligt er volgens het communiqué van VAB glas, kleine steentjes of andere rommel op de plaats waar de fietser moet rijden of bevindt de fietsinfrastructuur zich in slechte staat door onder andere verzakkingen. ‘In Nederland is de kwaliteit van de fietsinfrastructuur beter en wordt het fietspad ook voldoende regelmatig onderhouden’, luidt het.

VAB vraagt daarom meer aandacht voor het onderhoud van de fietsinfrastructuur, want ‘veiligheid en comfort van de fietsinfrastructuur zijn belangrijk om fietsers vaker te laten fietsen’. VAB wordt in die eis gesteund door de Fietsersbond.

Naast een lekke band hebben fietsers in België vooral te kampen met problemen met de ketting, wielbevestiging of versnellingen (9 procent), de remmen (3 procent), elektrische problemen (3 procent) en slotproblemen (2 procent).