Luiks gerecht beschuldigt José Happart van corruptie
José Happart Foto: IMAGEGLOBE

José Happart wordt door het Luikse gerecht beschuldigd van corruptie. Happart zou verschillende aannemers gedwongen hebben onder de prijs privé-werken voor hem uit te voeren, in ruil voor overheidsopdrachten op de luchthaven van Bierset (Luik), waarvan Happart voorzitter is. Dat meldt Le Soir.

Happart, voorzitter van het bestuur van de luchthaven van Bierset maar ook voormalig Europarlementslid, werd aangeklaagd voor valsheid in geschrifte en corruptie. Ook een verantwoordelijke van een Luiks tuinbedrijf, de voorzitter van een bouwconcern en een Franse ondernemer werden in verdenking gesteld. De zaak is nu in handen van het parket, dat een rechter om bijkomende onderzoeksdaden kan verzoeken, waarna nieuwe beschuldigingen kunnen volgen.

Aan de oorsprong van het onderzoek ligt een klacht van een Franse ondernemer uit 2007: die stelt dat hij van Happart de belofte kreeg publieke werken te mogen uitvoeren. In ruil bouwde hij dan voor een zacht prijsje (150.000 euro) een huis voor Isabelle K., een vriendin van Happart. Volgens de man, Hani A., respecteerde Happart zijn deel van de deal niet, dus deed hij zijn beklag bij het Luikse gerecht. Dat begon op 30 november 2008 een onderzoek. In het kader van dat onderzoek stootte het gerecht op documenten die ook Luc Partoune, directeur van de luchthaven van Bierset, in nauwe schoentjes bracht. Partoune werd in september 2009 de eerste beschuldigde (voor schriftvervalsing). Nu komt daar dus ook Happart bij.

Die zou misbruik hebben gemaakt van zijn almacht in Bierset om verschillende ondernemers aan verlaagde prijzen privé-werken te laten uitvoeren. Happart verblijft momenteel in Ethiopië en kon geen commentaar geven. Zijn advocaat heeft aan Le Soir bevestigd dat Happart effectief ‘een gerechtelijke brief heeft ontvangen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in