Grote biomassacentrale op komst in Antwerpse haven
Foto: BELGA

Het Antwerpse Havenbedrijf staat klaar om met de Duitse energiereus E.ON een grote elektriciteitscentrale te bouwen met biomassa als brandstof. Dat schrijft De Tijd. Ze mikken op een centrale van 150 tot 300 megawatt, die evenveel groene stroom zou kunnen leveren als het verbruik van 350.000 tot 800.000 gezinnen.

E.ON kwam als winnaar uit een aanbesteding van het Havenbedrijf, waaraan ook Electrabel en het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds deelnamen. Voor E.ON is dat een opsteker. Eerder moest het zijn plannen voor een reusachtige steenkoolcentrale in de Antwerpse haven opbergen, nadat de milieuvergunning werd geweigerd.

Met een investeringsbedrag van 400 tot 700 miljoen euro kan de biomassacentrale een van de grote projecten worden in de Antwerpse haven. De investeerders willen echter eerst zekerheid over de vergunningen en het Vlaamse steunmechanisme voor groene stroom.

‘Een reusachtig project als dit is enkel mogelijk als er voldoende steun voor is’, zegt Tom De Bruyckere, de woordvoerder van E.ON. Ook de Belgische chemiemultinational Solvay is betrokken partij. De centrale moet tegen 2018 op zijn grond verrijzen. Solvay is ook aandeelhouder van de projectvennootschap Antwerp Biopower voor de bouw van de centrale.

De Antwerpse haven ziet de biomassacentrale als een manier om de havenactiviteiten duurzamer te maken en zich internationaal te profileren. De brandstof voor de centrale, houtpellets, houtsnippers of andere biomassa, zal grotendeels per schip uit het buitenland worden aangevoerd.

Het dossier komt vandaag op de tafel van de federale regering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in