Website wordt 'kliklijn' voor alle fraude
Foto: wouter van vooren
Er komt eind 2013 een meldpunt waarop sociale fraude ook anoniem gesignaleerd kan worden. Of het nu gaat over zwartwerk, bijstandsfraude, domiciliefraude, werkloosheidsfraude, ze zullen allemaal gemeld kunnen worden. Dat schrijft De Standaard in de ochtendkrant.

Het gaat om een initiatief van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). ‘De klachten komen nu heel versnipperd binnen bij verschillende diensten en zijn vaak onvolledig zodat we er niet mee aan de slag kunnen’, zegt Jean-Claude Heirman, de directeur van de SIOD.

‘Daarom werken we aan een website waarop toch minimaal een aantal gegevens over de mogelijke fraudeur moeten worden ingevuld, zodat we ermee aan de slag kunnen. De klager kan wel anoniem blijven.’

Telefonische klachten kunnen ook nog, maar de ervaring leert dat die vaak weinig opleveren. ‘De telefoon wordt nogal eens gebruikt door een grapjas.’ De SIOD vond inspiratie in onder meer Nederland, waar fraude rond werk en inkomen gemeld kan worden bij het Informatieknooppunt SZW.

Nederlands voorbeeld

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) steunt de oprichting van een centraal meldpunt. ‘Het Nederlandse voorbeeld is een duidelijk geval van goede praktijk dat zeker interessant is’, antwoordde hij daarover vorige maand nog in de Senaat op een vraag van Yoeri Vastersavendts (Open VLD).

‘De grote verscheidenheid aan instanties, socialezekerheidsinstellingen en inspectiediensten maakt de vraag naar een centraal contactpunt des te meer noodzakelijk.’

De Vlaamse liberalen eisten al enige tijd de oprichting van een meldpunt sociale fraude, maar ze maken wel bezwaar tegen het anonieme karakter van klachten. ‘Op die manier wordt het een goedkope kliklijn en dat willen we absoluut niet’, zegt Nele Lijnen, senatrice voor Open VLD.