Het driesterrenrestaurant van topkok Sergio Herman doet eind 2013 de deuren dicht. Dat zegt Herman op de website van zijn restaurant. ‘Ik zit letterlijk en figuurlijk tot aan het plafond’, zegt de chef.

Herman sluit de deuren van het restaurant in het Zeeuwse Sluis op 22 december 2013. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik stop op het hoogtepunt en dat is nu bereikt’, zegt de kok.

‘Met het sluiten van Oud Sluis komt een zeer intense periode van mijn leven ten einde. Ik heb 25 jaar lang alles gegeven om Oud Sluis naar de internationale top te brengen. Dat is gelukt: alles wat ik ooit met Oud Sluis heb willen bereiken, heb ik bereikt.’

De topkok benadrukt dat hij allesbehalve wil stoppen met koken. De komende jaren wenst Herman zich vooral te concentreren op zijn twee andere restaurants: Pure C in Cadzand-Bad en het nog te openen La Chapelle in Antwerpen. De chef zal in beide restaurants nog elke week in de keuken aanwezig zijn. Wel zal hij in de toekomst meer aansturend gaan werken.

‘Bij Oud Sluis ligt de focus te veel op mij persoonlijk en op mijn fysieke aanwezigheid, terwijl ik graag jong talent naar voren wil schuiven.’ Herman wil ook meer energie steken in Minestrone, de culinaire uitgeverij waar hij mede-eigenaar van is. Bovendien sluit hij niet uit dat hij in de toekomst nog restaurants wil openen. 

Grootse plannen met Pure C

Vooral met Pure C heeft Sergio Herman grootse plannen. In 2010 opende het zijn deuren in Cadzand Bad en reeds in 2011 kreeg het restaurant al een Michelinster achter de naam. 

‘Voor Pure C geldt dat ik het langzaam maar zeker naar een hoger niveau wil tillen. We zijn in 2010 begonnen als eenvoudige brasserie en kregen in 2011 al een Michelinster toegekend. Mijn chef-kok Syrco Bakker heeft zich de afgelopen jaren bewezen en is zeer ambitieus. Ik weet dat hij zich nog verder kan ontwikkelen en daar wil ik hem daar graag bij begeleiden', aldus Herman.

La Chapelle

Herman wenst ook de nodige tijd door te brengen in La Chapelle, het restaurant dat in januari 2014 zijn deuren opent in de kapel van een voormalig militair hospitaal in Antwerpen. Het restaurant is een initiatief van Sergio Herman, zijn rechterhand Nick Bril en ontwerper Piet Boon.

Nick Bril wordt chef-kok van La Chapelle en Herman zal hem daarbij ondersteunen: ‘Nick Bril en ik willen van La Chapelle een Antwerpse klassieker maken. We dromen van een zaak met internationale uitstraling, een plek die net zo dynamisch is als Antwerpen zelf.’

Oud Sluis: sinds twee generaties een baken

Het personeel van Oud Sluis is gisteravond op de hoogte gesteld van de plannen van Sergio Herman. Een groot deel blijft in dienst van Sergio Herman en krijgt volop mogelijkheden zich verder te ontwikkelen in zijn andere restaurants.

Oud Sluis is tot het einde van het jaar bijna volgeboekt, voor zowel lunch als diner. Er is een wachtlijst geopend voor reserveringen; bij annuleringen krijgen de eerst wachtenden alsnog de mogelijkheid een tafel te reserveren.

Restaurant Oud Sluis is al jaren in het bezit van de familie Herman. Onder leiding van Sergio Herman’s vader Ronnie groeit Oud Sluis in de jaren tachtig uit tot een van de beste mosselrestaurants van de Benelux. Als Sergio de zaak van zijn vader overneemt gooit hij het roer om en kiest voor topgastronomie.

Met succes, Oud Sluis heeft sinds 2006 drie Michelinsterren en staat al acht jaar in San Pellegrino’s Top 50 van de beste restaurants ter wereld. Daarnaast heeft het restaurant al negen keer op nummer 1 in de Top-100 van restaurantgids Lekker gestaan. Ook in Gault Millau scoort Sergio Herman maximaal: hier krijgt hij 20 van 20 te vergaren punten.