Klokkenluider spionageschandaal treedt naar buiten
Foto: The Guardian

De 29-jarige Edward Snowden zegt dat hij de documenten over de grootschalige telefoon- en internetspionage door de Amerikaanse overheid heeft gelekt. Hij had als technicus bij de geheime dienst CIA toegang tot de documenten.

In een interview met de Britse krant The Guardian zegt Snowden zich er bewust van te zijn dat er door het lekken van de informatie ‘niets goeds’ met hem zal gebeuren. Hij is daarom gevlucht naar Hong Kong, waar hij in een hotelkamer verblijft en nauwelijks buitenkomt. Hij koos voor die locatie in Azië omdat het een goede reputatie heeft op het vlak van vrije meningsuiting.

The Guardian schreef dat de bekendmaking van zijn identiteit gebeurde ‘op zijn verzoek’.Zo wil hij vermijden dat de discussie over hemzelf komt te gaan.

Snowden moest om te vluchten zijn job en contacten met familie en vrienden opgeven. Hij hoopt dat de overheid in Hong Kong beslist om hem niet uit te leveren aan de VS, en dat zijn familie en vrienden niet lastig gevallen zullen worden..

Dat het lekken van gegevens over de spionage een misdaad is, wijst hij van de hand als ‘hypocriet’. ‘We hebben genoeg misdaden door de overheid gezien’, zegt hij.

Als reden voor het lek zegt hij dat hij ‘niet wil leven in een wereld waar alles wat je doet wordt geregistreerd’.Dat hij de documenten over de spionage heeft uitgelekt, is volgens hem dan ook uit eigenbelang.

De veiligheidsdienst NSA heeft volgens hem een infrastructuur opgezet die zowat alles kan onderscheppen. ‘Als ik je emails of de gegevens op de gsm van je vrouw wil zien, dan moet ik enkel die onderschepte gegevens gebruiken.’

Het staat vast dat de Amerikaanse overheid ondermeer gegevens gepost op Facebook, via Gmail of op de cloud-dienst van Apple heeft bijgehouden.