Op het internet is een clip opgedoken waarin Nederlands-Vlaams sprekende jongeren meehelpen aan de onthoofding van een man die bewegingsloos op de grond ligt. Volgens het tekstje dat bij de twee minuten durende clip staat, speelt de scène zich af in Syrië en is het slachtoffer een sjiitische bejaarde man.

Een hele groep jongeren staat naast de naakte man en schreeuwt 'Allah Akbhar' en 'Takfir' terwijl één van hen met een mes de man de keel doorsnijdt. Op bepaalde momenten tijdens de gruwelijke scène wordt ook duidelijk Nederlands met een Vlaams accent gesproken.

Zo zegt iemand 'draai hem om, draai hem om'. Later zegt iemand 'Houd zijn voet vast'. 'Houd vast, iemand zijn voeten'. Naast Nederlands wordt ook Frans en Arabisch gesproken.

Of het clipje echt is, is moeilijk te achterhalen. Maar in het Belgische onderzoek naar Sharia4Belgium militanten die naar Syrië zijn vertrokken om daar te gaan vechten, was al sprake van vermoedelijke betrokkenheid van de Sharia-leden bij ontvoeringen en moorden.

Gerecht onderzoekt link

Eén van de Sharia-leden vertelde zelfs in een afgeluisterd telefoongesprek openlijk hoe hij en zijn vrienden een man hadden ontvoerd en de keel hadden overgesneden. Het gerecht gaat nu na of er een link bestaat met het misselijk makende filmpje dat nu op het internet is opgedoken. Bij de Sharia-groep zitten trouwens ook Franstaligen.

Het bestaan van het filmpje werd via Twitter gesignaleerd door de Nederlandse oorlogsverslaggever Harald Doornbos. Het filmpje staat op een site waar ook andere filmpjes van onthoofdingen staan naast harde porno.

Vandaag zit minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) toevallig samen met haar Europese collega's, onder meer over de Syrië-strijders. Naar schatting 600 tot 700 Europeanen zouden in Syrië zitten.

Volgens minister Milquet bewijzen zulke filmpjes dat de versterkte aanpak van de Belgische overheid wel degelijk noodzakelijk is.