De Duitse centrale bank is pessimistischer over de Duitse economie dan een half jaar eerder. De Bundesbank stelde vrijdag de groeiprognose voor 2013 bij naar 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Voorheen werd nog van 0,4 procent groei uitgegaan. Voor 2014 verwacht de bank 1,5 procent groei tegenover 1,9 procent in de prognose van december.

Volgens de centrale bankier Jens Weidman zal er veel van afhangen of er al dan niet een stabilisering komt in de landen van de eurozone en of er een echt herstel van de wereldeconomie komt.

De vorige vooruitzichten van de Bundesbank kwamen er nog voor bekendraakte dat de economie in het slotkwartaal van 2012 met 0,6 procent kromp, gevolgd door een bescheiden groei met 0,1 procent in de eerste drie maanden van 2013. In het maandelijks rapport van de bank klinkt het dat “de horizon opnieuw opklaart voor de Duitse economie, na de vertraging van eind 2012”.

De Duitse statistiekdienst meldde vrijdag eveneens dat de Duitse export in april de grootste maandelijkse groei kende in bijna een jaar tijd. De export klom 1,9 procent ten opzichte van maart, waar analisten eerder van een stagnatie uitgingen. Slecht nieuws was er dan weer over de arbeidskosten. Die zijn in het eerste kwartaal met 3,9 procent gestegen tegenover het eerste kwart van 2012. Het gaat om de grootste stijging sinds de economische crisis van 2008-2009.