Open VLD wil af van term ‘confederalisme’
Foto: AFP

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil af van het confederalisme. 'Bij de term sluimert hoe dan ook een gevoel van separatisme', zei ze vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1. 'En wij willen geen splitsing van het land.'

Rutten zal in november aan haar partijcongres voorstellen om van Open VLD opnieuw een partij te maken die opkomt voor een federaal België met sterke deelstaten, en niet langer voor een confederaal België.

Open VLD distantieert zich zo van confederale partijen als CD&V en vooral N-VA. ‘Dit maakt ons niet tot minder zelfbewuste Vlamingen. Maar wij willen niet meegaan in de richting van de splitsing van ons land. Wij geloven in een federaal België dat wérkt’, verklaart Rutten eerder in Het Laatste Nieuws.

‘Je kan er niet omheen dat N-VA het confederalisme heeft gekaapt als een omfloerste vorm van wat ze echt willen: de splitsing van België’, aldus nog de partijvoorzitter.

Novemberverklaring

De Vlaamse liberalen hadden het confederalisme opgenomen in hun Novemberverklaring van 2002. ‘Dat was toen ingegeven door de nood aan een grote staatshervorming’, zegt Rutten daarover, ‘maar die ligt er nu. Daar moet het bij blijven. De volgende vijf jaar moet het over sociaal-economische kwesties gaan, niet over het institutionele.’

'We zijn net een grote staatshervorming aan het afronden. Die maakt Vlaanderen een pak sterker. Dat heeft ons land de voorbije jaren in de greep gehouden. De volgende keer moet de focus liggen op het sociaal-economische, niet op het communautaire', voegde ze daar op de radio aan toe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig