‘Amerikaanse inlichtingendiensten bespioneren buitenlanders via Google, Facebook en Skype’
Foto: AP

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de FBI hebben rechtstreeks toegang tot de servers van negen Amerikaanse internetgiganten - waaronder Microsoft, Yahoo!, Google en Facebook - om er toe te zien op de activiteiten van buitenlanders. Dat onthullen de kranten The Washington Post en The Guardian donderdag.

De Amerikaanse krant The Washington Post werd gecontacteerd door een gewezen medewerker van de inlichtingendienst die verschillende documenten ter beschikking stelde, waaronder een PowerPoint-presentatie waarop de samenwerking tussen de NSA en de internetbedrijven beschreven wordt.

Daarin wordt melding gemaakt van een geheim programma met de codenaam “PRISM”, dat al sinds 2007 bestaat en de NSA toelaat om verbinding te maken met de servers van de bedrijven. Zo kan informatie geraadpleegd worden over gebruikers waarvan ‘redelijkerwijs’ kan worden aangenomen dat ze in het buitenland verblijven. De Amerikaanse wet laat immer niet toe dat dergelijke acties zonder een gerechtelijk bevel worden uitgevoerd. Maar mensen die niet op het grondgebied van de VS verblijven, worden door de regeling niet beschermd.

Naast Microsoft, Yahoo!, Google en Facebook zouden ook Skype, AOL, YouTube, Apple en PalTalk deelnemen aan het systeem. Daarnaast zou volgens de plannen ook de clouddienst Dropbox nog worden toegevoegd.

Volgens de Britse krant The Guardian kan de NSA onder meer e-mails, chatgesprekken, audio- en videochats, filmpjes, foto’s en de overdracht van bestanden consulteren. Communicatie via Skype kan zelfs rechtstreeks bespioneerd worden.

In totaal zouden meer dan 77.000 rapporten van de inlichtingendiensten gebruik hebben gemaakt van de gegevens van PRISM, aldus The Guardian.

‘In overeenstemming met de wet’

In een reactie aan de twee kranten heeft Google laten weten dat het erg zorgvuldig omspringt met de gegevens van zijn gebruikers. ‘We bezorgen enkel gebruikersdata aan de federale overheid als dat in overeenstemming is met de wet. En we onderzoeken deze aanvragen zorgvuldig’, luidt het.

De nieuwe onthullingen volgen nadat eerder al was uitgelekt dat NSA gegevens van miljoenen klanten van telecomprovider Verizon verzamelt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig