NMBS investeert in 2.800 nieuwe bewakingscamera’s
Foto: Hustvedt

De NMBS-groep zal haar installaties van 2.800 nieuwe camera’s voorzien. Een deel zal bestaande, soms analoge camera’s vervangen, maar het merendeel komt bovenop de huidige 4.500 camera’s, bevestigt Leen Uyterhoeven van NMBS Holding. Het raamcontract is goed voor meer dan 10 miljoen euro.

Zo’n anderhalve maand geleden werd de tijdelijke handelsvennootschap Siemens-Stevens-Video uit Brussel uit vier kandidaturen geselecteerd voor een openbare aanbesteding omtrent nieuwe bewakingscamera’s. Het gaat om een raamcontract tot 2017, dat de inplantingsstudie, levering, indienststelling en onderhoud van camera’s omvat bij alle geledingen van de NMBS-groep.

‘De raming gaat uit van 2.800 te plaatsen camera’s’, zegt Leen Uyterhoeven, ‘Er worden oude camera’s vervangen, maar het merendeel komt bovenop de circa 4.500 huidig aanwezige camera’s.’

Nadruk niet zozeer op stations

Daarbij ligt de nadruk niet zozeer op de stations, maar veeleer op technische gedeelten, stationsomgevingen of parkings. Zo zijn een paar honderd camera’s bedoeld voor de Liefkenshoekspoortunnel, maar ook de parkings van onder meer Mechelen en Oostende krijgen er.

‘Ook Brussel-Zuid wordt aangepakt. Daar hangt het grootste aantal - vaak analoge - exemplaren, die nu digitaal worden’, aldus Uyterhoeven. Alle camerabeelden zullen de klok rond in het Brusselse Security Operations Center (SOC) bekeken kunnen worden.

Volgens de woordvoerder wil men met het plan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van klanten en personeel verhogen, maar dienen de camera’s ook om de gebouwen en operaties zelf te beschermen.

Een precies bedrag voor de aanbesteding kan Uyterhoeven vanwege commerciële redenen niet kwijt, maar het totaal situeert zich ‘tussen 10 en 20 miljoen euro’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig