Belkacem krijgt 18 maanden cel voor aanzetten tot haat

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Fouad Belkacem, de vroegere woordvoerder van Sharia4Belgium, veroordeeld tot achttien maanden cel en 550 euro boete voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims in verschillende YouTube-filmpjes. Hij had zich daarin ook beledigend uitgelaten over de dood van Marie-Rose Morel en maakte zich zo eveneens schuldig aan belaging van haar weduwnaar Frank Vanhecke.

Belkacem had de voorbije jaren verschillende filmpjes op You Tube geplaatst waarin hij de moslims superieur noemde en hen opriep om te domineren en om de ongelovigen, de niet-moslims, te bestrijden. Hij gebruikte opruiende taal en liet zich begeleiden door geweerschoten en afbeeldingen van wapens.

De dag na het overlijden van Marie-Rose Morel werd een filmpje gepost, waarin hij haar allerlei brutale verwensingen naar het hoofd slingerde. Hij wilde daarmee volgens het hof haar gelijkgezinden treffen en de nabestaanden storen bij het verwerken van hun verdriet.

Het hof stelde in zijn arrest dat Belkacem een soort van “heldenstatus” nastreeft bij zijn jonge en makkelijk te beïnvloeden volgelingen en dat hij met volle teugen van de media-aandacht geniet die hem te beurt valt. Hij gebruikt en misbruikt de islam en bekommert zich volgens het hof niet om de ernstige schade die hij met zijn ‘haatprediken’ veroorzaakt. Niet alleen bij de niet-moslims die hij viseert, maar ook bij de vreedzame moslims die wel willen samenleven met andere geloofsgemeenschappen.

Belkacem werd voor de feiten in eerste aanleg veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete. Het hof vond gelet op zijn volgehouden hardnekkigheid een volledig effectieve straf meer op zijn plaats, maar hield wel rekening met een eerdere veroordeling van Belkacem.

Hij had in november zes maanden effectief gekregen voor het aanzetten tot haat en geweld na het nikab-incident in Sint-Jans-Molenbeek. Het hof vond dat er sprake was van eenheid van opzet, maar gaf hem toch nog bijkomend achttien maanden cel. Hij moet Filip Dewinter, Frank Vanhecke en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding één euro schadevergoeding betalen.

Belkacem was niet aanwezig op de uitspraak.