Open VLD wil toenadering tussen ASO en TSO
Gwendolyn Rutten Foto: BELGA

Open VLD heeft dinsdag zijn eigen alternatief voor de omstreden onderwijshervorming voorgesteld. De partij wil een ‘tweesporenmodel’, met een onderscheid tussen jongeren die willen leren en scholieren die snel naar de arbeidsmarkt willen. Open VLD roept de regeringspartijen ook op de discussie ‘uit de achterkamers en naar het parlement’ te halen.

Open VLD is alleszins geen voorstander van de brede eerste graad waar Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) van droomt. ‘Je moet de eenheidsworst uit het basisonderwijs geen twee jaar verlengen, maar net het omgekeerde doen’, zegt voorzitster Gwendolyn Rutten. De derde graad van het basisonderwijs moet in het liberale voorstel al naar de keuze in het secundair toe leiden. De 10 - tot 12-jarige leerlingen moeten worden begeleid door vakleerkrachten voor onder meer talen, techniek en wetenschappen.

In het secundair moet de keuze volgens de partij gaan tussen het beroepsonderwijs, waar een vak wordt aangeleerd, en de humaniora, waar leerlingen kunnen kiezen tussen een theoretische aanpak, een technische aanpak of een combinatie van de twee. De bestaande ASO-opleidingen blijven bestaan.

In het beroepsonderwijs dient volgens Open VLD meer te worden geïnvesteerd in infrastructuur en personeel én beter te worden samengewerkt met de arbeidsmarkt.

De partij roept SP.A, CD&V en N-VA ten slotte op de discussie uit de achterkamers te halen. ‘De prioriteit is het onderwijs, niet het armworstelen in de Vlaamse regering. De voorstellen zullen toch niet meer worden gerealiseerd deze legislatuur. Breng het debat naar het parlement’, besluit Rutten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig