Hollande: ‘Europa moet Frankrijk niets dicteren’
Foto: AFP

De Franse president François Hollande heeft woensdagavond in ongewoon scherpe bewoordingen de Europese Unie de wacht aangezegd. ‘De (Europese) Commissie heeft aan Frankrijk niet te dicteren, wat wij te doen hebben’, verklaarde Hollande tijdens een bezoek in het Zuid-Franse Rodez. Hollande ging daarmee in op de ‘vraag’ van Brussel aan Parijs om dit jaar de pensioenhervormingen aan te vatten.

Net als de andere EU-landen bezorgde de Europese Commissie ook Frankrijk een Europees rapport. Niet alle punten vielen in Parijs in goede aarde.

‘De Commissie moet ons niet dicteren wat wij te doen hebben. Ze heeft aan Frankrijk gewoon te zeggen dat we onze overheidsfinanciën op orde moeten brengen’, verklaarde het Franse staatshoofd.

‘Wat betreft de structurele hervormingen, onder meer de pensioenhervormingen, komt het ons alleen toe te bepalen wat de goede weg zal zijn om het doel te bereiken’, benadrukte Hollande.

‘Frankrijk is soeverein’

De Parti Socialiste, de partij waarvan Hollande jarenlang eerste secretaris was, reageerde al tevreden over de gebrachte ‘verduidelijking’. ‘Frankrijk is soeverein om te beslissen over hervormingen en de inhoud ervan te evalueren, met zijn parlement en regering, en rekent erop dat dit volkomen wordt gerespecteerd’, had de PS eerder in een verklaring laten weten.