Australië blijft het ‘gelukkigste’ land ter wereld
Foto: AP

Australië is volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) het gelukkigste land ter wereld. Ons land haalt de top 10 niet, maar scoort wel beter dan Duitsland en Frankrijk in de Better Life Index van de OESO.

In de "Better Life Index" worden 36 landen (de 34 Oeso-landen plus Brazilië en Rusland) beoordeeld op elf criteria: huisvesting, inkomen, werk, sociale banden, opleiding, milieu, bestuur, gezondheid, algemene tevredenheid, veiligheid en evenwicht tussen werk en privéleven.

Voor het derde jaar op rij voert Australië de lijst aan. Zweden en Canada vervolledigen het podium. Ons land staat op de 16de plaats en doet daarmee net beter dan Duitsland en Frankrijk. Mexico en Turkije zijn de hekkensluiters.
 

Per land in de lijst publiceert de OESO een rapport met de sterkten en zwakten. België scoort goed op verschillende domeinen, zoals op de kwaliteit van het onderwijs, maar de OESO stipuleert toch dat er een grote inkomenskloof is tussen het rijkste en armste deel van de bevolking.

In vergelijking met de andere Oeso-lidstaten scoort ons land goed op het vlak van inkomen (4de plaats), evenwicht tussen werk en privéleven (4de) en huisvesting (6de). Maar als er gekeken wordt naar milieu (25de) en veiligheid (30ste) doet België het al heel wat minder goed. In de overige categorieën eindigt ons land telkens ergens tussen de vijftiende en achttiende plaats.
 

De top 10

  1. Australië
  2. Zweden
  3. Canada
  4. Noorwegen
  5. Zwitserland
  6. Verenigde Staten van Amerika
  7. Denemarken
  8. Nederland
  9. IJsland
  10. Verenigd Koninkrijk