Somers zal niets veranderen aan bevlagging Sint-Romboutstoren
De Sint-Romboutstoren Foto: VUM
Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is niet van plan iets te veranderen aan de bevlagging van de Sint-Romboutstoren, ondanks aanhoudende klachten van een oudstrijderscomité. Dat zegt hij dinsdag in een reactie op een artikel in De Morgen, waarin zijn stadssecretaris geopperd had om de Sint-Romboutstoren als openbaar gebouw te laten schrappen, zodat er geen verplichte, protocolaire bevlagging meer zou zijn op feestdagen.

In 2000 besliste het Mechelse stadsbestuur om de Belgische driekleur op de Sint-Romboutstoren te vervangen door de Mechelse vlag. De Vlaamse leeuw mocht wel blijven hangen. Toch moet de driekleur op Belgische feestdagen verplicht gehesen worden, omdat het een openbaar gebouw is.

Maar volgens het oudstrijders 8 meicomité, dat de vlag onder andere ziet als herinnering aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen voor hun vaderland, gebeurt zelfs dat vaak niet. Het oudstrijderscomité dient daarom elke keer een klacht in bij de gouverneur als een vlag niet correct gehesen wordt. Dat gebeurde onlangs nog, op 9 mei, de Dag van Europa, toen de Europese vlag niet werd gehesen.

Somers ontkent echter dat die Mechelen daarvoor al op de vingers tikte.  “Ik sta erop dat we ons houden aan de richtlijnen want symboliek is voor sommigen heel belangrijk”, aldus Somers, die benadrukt dat hij de oudstrijdersverenigingen een warm hart toedraagt.

“Het bevlaggen gebeurt altijd correct, op één of twee keer na door omstandigheden. Zo brandde er onlangs een school af in Mechelen en waren de ambtenaren daar ter plaatse nodig waardoor ze de vlag niet konden gaan hijsen.”

Het schrappen van de Sint-Romboutstoren als openbaar gebouw of integendeel het opnieuw definitief bevestigen van de Belgische vlag aan het gebouw ziet Somers niet zitten. “Dit is een storm in een glas water en elke wijziging aan het systeem zou toch maar tot nieuw protest uit één of andere hoek leiden”, meent hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig