‘Vlaams Belang gaat praten met Wilders’
Geert Wilders. Foto: Photo News
Extreemrechtse politici uit tien Europese landen gaan samenwerken met het oog op de Europese verkiezingen van volgend jaar. De partijen hebben in Parijs een gezamenlijk extreemrechts manifest opgesteld.

In het manifest staat onder meer dat de bevolking van afzonderlijke landen zich per referendum mogen uitspreken over Europese onderwerpen. ‘Europa houdt nu helemaal geen rekening met wat het publiek wil’, aldus Philip Claeys van Vlaams Belang.

‘Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen, we hebben nu een gemeenschappelijke richting gekozen’, aldus Franz Obermayr, van de Oostenrijkse FPÖ en voorzitter van de zogeheten Europese Vrijheidsalliantie. ‘Europa is zich met veel te veel zaken gaan bezig houden. Er moeten bevoegdheden terug naar de lidstaten’, vatte Philip Claeys, bestuurder van de Alliantie, het manifest samen.

'Maar één gezamenlijke extreemrechtse campagne komt er niet', zegt Claeys. ‘Maar we kunnen wel leren van elkaar, goede ideeën laten circuleren.’ Volgens Claeys moet ook ná de verkiezingen meer worden samengewerkt met andere ‘nationalisten’.

Dat bevestigde gisteren ook Marine Le Pen van het Franse Front National. ‘We kunnen op veel terreinen samen optrekken zonder echt één campagne te voeren.’

Vlaams Belang gaat op korte termijn met de Nederlandse Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders overleggen, die vooral bekend staat om z'n anti-islam standpunten. ‘Wij gaan een eerste keer praten met Wilders’, aldus Claeys. ‘We willen onderzoeken hoe we in de toekomst kunnen samenwerken. Ik weet zeker dat daarvoor mogelijkheden zijn.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in