De terreurvan de angst
De moeder van een vriend van Lee Rigby, de vermoorde soldaat, legt bloemen neer op de plaats van de misdaad. Foto: Jeff Moore/photo news

De Britse vrouw die seconden na de gruwelijke moord in Londen op de dader afstapte en hem vroeg wat hem bezielde, bewijst het: we hebben allemaal de keuze om niet toe te geven aan de angst, meent Joris Luyendijk.

Wie? Journalist, columnist van deze krant, woont in Londen.

Wat? Een terrorist wil niet zoveel mogelijk mensen doden, maar wel zoveel mogelijk angst zaaien.

 

Angst is een slechte raadgever, en na zo’n moord als in Woolich (Londen) afgelopen woensdag houd ik altijd één ding voor ogen: een terrorist wil niet zoveel mogelijk mensen dood maken. Een terrorist wil zoveel mogelijk mensen gek van angst maken.

Iedereen kan voor zichzelf beslissen of de griezels die met een machete een Britse soldaat vermoordden, hierin zullen slagen. De jihadistische terroristen hebben geen leger en ondanks al hun propaganda moet de gemiddelde moslim nog altijd niets van ze hebben. Maar terroristen kunnen proberen ons te raken waar we wel echt kwetsbaar zijn. In ons brein.

Helaas ben ik wel wat gewend met aanslagen en geweld – toen ik als Midden-Oosten-correspondent in Oost-Jeruzalem woonde, werd een aantal keren een bus schuin tegenover ons huis opgeblazen. Eenmaal vond onze buurman de hand van een slachtoffer in zijn tuin.

Net als andere mensen die werken in oorlogsgebieden heb ik moeten leren omgaan met de vraag: hoe ga je om met de angst die vrijkomt als je een evident gestoorde man met bebloede handen in een camera ziet roepen dat niemand veilig is?

Mijn antwoord: beseffen dat je een keuze hebt. Namelijk niet toegeven aan de angst. Het meest extreme voorbeeld daarvan werd meteen na de aanslag gisteren gegeven, door een mevrouw die in de beste Britse traditie haar bovenlip stijf hield en op de dader afstapte. Ze vroeg wat hij van plan was en hoorde dat de man nu politiemensen wilde gaan doden. Waarop de vrouw, zo vertelde ze in een interview achteraf: I asked him if that was a reasonable thing to do.

Grommende tijgers

Angst is een evolutionair onmisbare reflex. Maar stel je voor wat er met holbewoners was gebeurd, mochten zij dag in dag uit op een scherm in hun grot beelden hebben gezien van grommende tijgers en hongerige leeuwen. Dat is het universum waarin wij nu verkeren. We zien angstaanjagende beelden en een essentieel deel van onze hersens snapt niet dat die zaken zeer uitzonderlijk zijn en zich ver weg van ons afspelen. In Israël stierven jaar in jaar uit veel meer mensen bij verkeersongelukken dan bij aanslagen. Maar zo voelde het niet.

Op dit deel van ons brein hebben terroristen het gemunt, dat is onze achilleshiel in een tijdperk van alomtegenwoordige camera’s en sociale en massamedia.

Dat de daders van Woolich ons bang wilden maken, maakt ze tot terroristen. Maar wie het hoofd koel houdt, kan zich daarna ook andere vragen stellen: is dit een psychopaat die grijpt naar een alibi voor zijn moordlust? Of meent hij werkelijk dat het Verenigd Koninkrijk in oorlog is en viel hij daarom een soldaat aan? In dat laatste geval moet je vaststellen dat Amerika al jaren op eendere wijze tegenstanders in Pakistan, Jemen en Afghanistan executeert. Maar dat gaat met drones en de daders geven achteraf geen interviews.

Naïef

Wie denkt dat alle agressie politiek gemotiveerd moet zijn, maakt het probleem nog groter dan het al is. En wie denkt dat terreur ooit valt goed te praten, moedigt deze slechts aan. Maar het is net zozeer naïef te denken dat de gebeurtenissen van gisteren per definitie losstaan van het buitenlands beleid van het Westen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig