Londen geschokt door brutale moord met hakmes
Beelden uit de video van ITV News Foto: itv news
Op klaarlichte dag hebben twee mannen in de Londense wijk Woolwich gisteren een Britse soldaat aangevallen. Daarbij trokken de twee messen en een bijl, en gingen ze volgens getuigen ‘als beesten’ tekeer. De militair overleefde de aanval niet.

Het incident deed zich gisteren om 15.20 uur Belgische tijd voor in John Wilson Street in de Londense wijk Woolwich, aldus de Britse openbare omroep. Twee lieden vielen een militair met een machete aan, waarna de politie op de daders zou hebben gevuurd. Het slachtoffer overleefde de aanval niet.

Ooggetuigen twitterden over over 'vreselijke' toestanden. Zo zouden de daders met vleeshakmessen op hun slachtoffer hebben ingehakt. ‘De twee mannen haalden de soldaat uit zijn wagen en begonnen als wilden op hem in te hakken met slagersmessen en een machete. Het hoofd van de man werd eraf gehakt’, zei getuige Luke Huseyin. ‘En nog was het niet genoeg: de twee bleven maar op het onthoofde lichaam inhakken. Daarna haalde een van twee een pistool boven en begon hij op het lijk te schieten.’ De politie en de hulpdiensten bevestigden enkel dat er een 'ernstig voorval' was, zonder details te geven.

Volgens een getuige zwaaiden de twee aanvallers met messen en een vuurwapen, terwijl ze aan de omstaanders vroegen om foto's van hen te nemen.

Terreur

De kwaliteitskrant The Times bericht, op gezag van veiligheidsbronnen, dat het incident als een terreuraanval wordt gezien. De BBC voegt daaraan toe dat het aanvallende duo heeft geprobeerd de gebeurtenissen te filmen terwijl het 'God is groot' schreeuwde. De Britse justitie onderzoekt of de twee verdachten banden hebben met Nigeria. Dat meldden twee onafhankelijke anonieme bronnen aan persagentschap Reuters.

ITV News kon de hand leggen op videobeelden die een voorbijganger wist te maken. Daarop is een man met bebloede handen te zien die een mes een een hakmes vasthoudt. Hij zegt dat hij het jammer vindt dat vrouwen dit geweld moesten zien. 'Maar in ons land moeten vrouwen dit elke dag zien', zegt hij onder meer. 'Jullie zullen nooit veilig zijn. Zet jullie regering opzij, ze geven toch niet om jullie', klinkt het. Daarna loopt hij terug in de richting van het slachoffer en praat hij even met een andere man. Later hoorden getuigen nog hoe de twee moordenaars de naam van Allah luid scandeerden en riepen: ‘In naam van de almachtige Allah, wij zullen nooit stoppen met jullie te bevechten.'

Gewond naar ziekenhuis

Ondertussen hadden getuigen de politie gebeld. Het duurde twintig minuten eer die arriveerde. Al die tijd bleven de moordenaars bij het lijk staan. Ook toen de politie aankwam, maakten de twee moordenaars zich nog niet uit de voeten. Integendeel, ze vielen de politie meteen aan. Een jonge politievrouw die vooraan stond, aarzelde niet en schoot meteen. Ze trof de ene moordenaar in zijn buik, de andere kreeg een schampschot op de arm. De twee werden overmeesterd, aangehouden en overgebracht naar het ziekenhuis. Over hun motief is nog geen officiële mededeling gedaan.

Crisiscomité

De Britse premier David Cameron keert nog woensdagavond vervroegd terug uit Parijs waar hij een ontmoeting met de Franse president François Hollande heeft, zo heeft de BBC gemeld.

Cameron noemde de gebeurtenissen 'ziekmakend', 'barbaars' en 'duidelijk van terroristische aard'. Londen zal 'nooit wijken' tengevolge van dergelijke aanvallen, zo verzekerde de premier. Volgens de BBC heeft Cameron het crisiscomité 'Cobra' van de regering bijeengeroepen om zich over de gebeurtenissen in Woolwich te buigen.

Een woordvoerder van Labourleider Ed Milliband zei dat ook de oppositieleider een bezoek aan Duitsland vervroegd zal afbreken en zo snel mogelijk naar zijn land zal terugkeren.