Humo-journalist moet geen schadevergoeding betalen aan Van Den Driessche
Foto: BELGA

Humo-journalist Jan Antonissen moet geen schadevergoeding betalen aan Pol Van Den Driessche voor zijn artikel ‘DSK in Vlaanderen, 20 jaar seksuele intimidatie’.Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Leuven beslist. De rechter vond de zaak ontvankelijk, maar ongegrond. Volgens rechter Luc Willekens maakte de journalist geen fout. Van Den Driessche moet opdraaien voor de gerechtskosten.

Voormalig CD&V-senator, ex-journalist, woordvoerder van Cercle Brugge en communicatieadviseur voor N-VA Pol Van Den Driessche eiste 625.000 euro van Humo-journalist Jan Antonissen na het Humo-artikel van 17 april 2012 met de titel ‘De Vlaamse DSK. Twintig jaar seksuele intimidatie’.

In dat artikel vertelden vroegere medewerksters van Van Den Driessche over ongewenste seksuele intimiteiten. Van Den Driessche kwam door de publicatie in een mediastorm terecht, en de politieke ambities van de kandidaat-burgemeester van Brugge mislukten.

21 getuigen

De burgerlijke rechter was van mening dat Antonissen niet in de fout ging: het artikel wilde de handelswijze van de kandidaat-burgemeester aan de kaak stellen. Op basis van 21 getuigen schreef hij een artikel over het gedrag van Van Den Driessche.

'Allemaal zeiden ze iets gelijkaardigs. Het gegeven dat Van Den Driessche geen klacht indiende tegen de getuigen, maar tegen de journalist is opmerkelijk', vond rechter Luc Willekens. De rechter oordeelde dat de getuigen van Antonissen geloofwaardig waren en dat hij niet over één nacht ijs was gegaan.

'Rekening houdend met het grote aantal getuigen kon Jan Antonissen er enkel van uitgaan dat zijn verhaal klopte. Tot op de dag van vandaag is het niet bewezen dat de getuigen niet de waarheid spraken. Zijn gedrag was in journalistieke en politieke kringen al langer bekend. Hij is een publiek persoon en Antonissen had het recht het publiek hieromtrent in te lichten en zich de vraag stellen of iemand met zulk gedrag wel burgemeester kan zijn", aldus de rechter.

De Leuvense rechtbank van eerste aanleg verklaarde de klacht ontvankelijk, maar niet gegrond. Daardoor gaat Jan Antonissen vrijuit en moet hij geen schadevergoeding betalen. Van Den Driessche moet nu zelf de gerechtskosten betalen. Hij kan wel nog tegen het vonnis in beroep gaan.

'Zwaar teleurgesteld'

Van Den Driessche zelf reageerde kort op Facebook. Hij is 'diep ontgoocheld en zwaar teleurgesteld'. 'We moeten nu alles eens goed bestuderen.' Maar Van Den Driessche wil vooral vooruit kijken naar een positieve toekomst. 'Want opgeven is geen optie.'

'Ik dank alle vriendinnen en vrienden die me de voorbije 400 dagen steunden', zegt hij nog.