Woning verhuren met Airbnb illegaal in New York

New Yorkers die hun appartement aan toeristen willen verhuren via de populaire website Airbnb moeten uitkijken. Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat verhuren via Airbnb in strijd is met de hotelwetten in New York City.

Een man uit New York City die zijn appartement enkele dagen had verhuurd via de website Airbnb moet een boete van 2.400 dollar betalen. Een woning verhuren via Airbnb overtreedt volgens de officiële instanties de ‘illegale hotelwet’ van de stad. Die wet verbiedt huiseigenaren om hun woning voor korte tijd te verhuren.

De veroordeling betekent niet dat Airbnb zijn activiteiten in de Amerikaanse grootstad moet staken - de wetgever heeft aangegeven enkel in actie te komen na een formele klacht. De verhuursite vraagt evenwel duidelijkheid aan de autoriteiten en zegt dat de wet niet in het leven is geroepen om occasionele verhuurders een halt toe te roepen, maar om de echte illegale hotels in de stad te kunnen aanpakken. ‘87 procent van de Airbnb-gastheren in New York bieden enkel het huis aan waar ze in wonen. Het zijn doorsnee New Yorkers die proberen de touwtjes aan elkaar te knopen’, zegt Airbnb in een mededeling.

Airbnb is een zoekertjessite waar mensen slaapplaatsen in hun huis of appartement kunnen verhuren. Meer dan 300.000 verblijfplaatsen in meer dan 190 landen worden op deze manier aangeboden.