Zeven vragen (en antwoorden) over Netflix
Foto: rr
Voor het einde van het jaar zou de Amerikaanse videodienst Netflix ook in ons land verkrijgbaar zijn. Maar wat is Netflix precies, en wat kunt u ermee?

Wat is Netflix?

Netflix is een Amerikaanse aanbieder van video-on-demand. Een digitale videotheek dus, met meer dan 100.000 titels in zijn aanbod. Voor een vast maandelijks bedrag krijgen klanten onbeperkt toegang tot hun collectie van films en tv-series. Op dit moment is Netflix enkel te gebruiken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Scandinavische landen. 

Wat zit er in het aanbod van Netflix?

Het aanbod van Netflix is enorm. Met meer dan 100.000 titels is het wellicht makkelijker om uit te zoeken wat er niét in het aanbod zit. Wat films betreft, lijkt Netflix een voorkeur te hebben voor Amerikaanse blockbusters. De kans is klein dat de films die momenteel in Cannes vertoond worden en andere alternatieve langspeelfilms snel een prominente rol zullen spelen op Netflix.

Naast een massa films heeft Netflix ook heel wat televisiereeksen in zijn gamma. Maar voor u begint te dromen over de laatste nieuwe seizoenen van Amerikaanse topreeksen zoals Game of Thrones, True Blood of Boardwalk Empire: dat zijn series van de zender HBO, en die zitten niet in Netflix -  HBO heeft een eigen, concurrerende on-demand-dienst. Andere topseries zoals Dexter, Breaking Bad, Mad Men en The Walking Dead zitten dan weer wel in het aanbod.

Hoe snel zijn series en films beschikbaar op Netflix?

Dat hangt van titel tot titel af. Soms is het een kwestie van dagen na de initiële uitzending vooraleer een aflevering van een serie beschikbaar wordt op Netflix. Soms is het wachten tot het hele seizoen is uitgezonden. In de meeste gevallen duurt het wel eventjes voor een gloednieuwe film of serie opduikt in Netflix. In afwachting kunt u wel terugvallen op volledige jaargangen van oudere series zoals 24, Lost, Star Trek, of Cheers. Ook de hoeveelheid filmklassiekers in de bibliotheek van Netflix is indrukwekkend.

Hoe kan ik Netflix bekijken op mijn tv-toestel?

Om Netflix-beelden te kunnen bekijken, heeft u een toestel met een internetverbinding nodig. Sommige televisietoestelen hebben een eigen verbinding met het internet, maar in de meeste gevallen zult u een andere oplossing moeten zoeken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een laptop met een HDMI-kabel aan te sluiten op uw tv, maar ook een aantal Blu-rayspelers en spelconsoles zoals de Xbox en de PlayStation ondersteunen Netflix.

Werkt Netflix ook onderweg?

Er zijn apps voor alle gangbare mobiele platformen (iPhone/iPad, Android, Windows Phone, ...). Een filmpje bekijken op uw smartphone of tablet is dus geen probleem. Dat kan ook onderweg, via 3G of 4G, maar met de huidige datalimieten is veel video's streamen wellicht niet zo'n goed idee.

Wanneer komt Netflix naar België?

Officieel heeft het bedrijf daarover nog geen aankondiging gedaan. Insiders beweren dat de videodienst nog voor de zomer naar Nederland en Frankrijk zal komen. In de maanden die volgen, zou België dan aan de beurt zijn. Ook over hoeveel een abonnement op Netflix zal kosten, is het speculeren. Amerikanen betalen 8 dollar per maand voor onbeperkte toegang.

Zal Netflix Nederlandstalige ondertitels krijgen?

Ook daar is geen sluitend anwoord op te geven. Technisch is het alleszins mogelijk, en in Zuid-Amerika kunnen gebruikers bijvoorbeeld eenvoudig Spaanse ondertitels activeren. Als Netflix het meent, en in België en Nederland potten wil breken, zal het ook hier met aangepaste Nederlandstalige ondertitels moeten komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in