Beter in rekenen dankzij elektrische schokjes

Niet iedereen kan snel een rekening maken of diezelfde rekening door drie delen. Rekensommen worden echter een pak sneller opgelost wanneer onze hersenen een aantal lichte elektrische schokjes krijgen toegediend. Dat is althans de conclusie van een Brits onderzoek waarvan de resultaten donderdag werden gepubliceerd in vakblad Current Biology.

Eerder onderzoek toonde al aan dat elektromagnetische stimulatie kan helpen bij depressies en pijnbestrijding, maar volgens onderzoek aan de universiteit van Oxford kunnen elektrische pulsen ook onze rekenvaardigheden significant beïnvloeden.

Vijftien proefkonijnen bij wie vijf dagen aan een stuk, twintig minuten lang, een aantal lichte elektrische schokjes werden afgevuurd op de schedel (het equivalent van een AA-batterij), hadden 28 procent meer kans om een rekensom tot een goed eind te brengen. De techniek van stimulatie (die de testpersonen overigens niet eens voelen) gaat de activiteit van de neuronen in de hersenen verhogen, waardoor deze beter worden getraind. Dat zorgt ervoor dat bepaalde cognitieve taken, zoals rekenen, na verloop van tijd veel vlotter gaan.

De onderzoekers waren echter verrast dat ook zes maanden nadat de hersenstimulatie had plaatsgevonden, de proefkonijnen nog steeds beter presteerden op wiskundig vlak dan de controlegroep.

Doorbraak voor mensen met dyscalculie

Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke doorbraak voor mensen die lijden aan dyscalculie, een rekenstoornis waarbij men cijfers gaat overslaan bij het maken van een berekening of moeilijker een onderscheid kan maken tussen optellen en aftrekken. Volgens cijfers uit 2012 zou ongeveer vijf procent van de leerlingen met deze leerstoornis kampen.

Roi Cohen Kadosh, de neurowetenschapper die het onderzoek leidde, hoopt om met de kennis van dit onderzoek een instrument te ontwikkelen dat deze mensen kan helpen. ‘De hoeveelheid elektriciteit die we toedienen is zeer klein en volledig pijnloos. De meeste mensen vroegen ons zelf of het toestel wel werkte, omdat ze niets konden voelen’, aldus Kadosh. ‘We hopen dus dat deze techniek ooit kan worden gebruikt in ziekenhuizen, scholen en zelfs thuis om mensen te helpen die moeite hebben met bepaalde cognitieve taken.’