Populaire meditatietechniek onder vuur
Foto: Ivan Put
Specialisten waarschuwen beoefenaars van de populaire meditatietechniek 'mindfulness' voor te hoge verwachtingen en zelfs regelrechte misbruiken.

Van mindfulness, een vorm van meditatie geworteld in het boeddhisme, is wetenschappelijk bewezen dat het zeer geschikt is als terugvalpreventie voor mensen die al een of meer depressies achter de rug hebben.

Psycholoog Björn Prins, die momenteel een doctoraat wijdt aan de materie, waarschuwt echter dat 'het niet de grote geluksbrenger is die de mensen er vandaag van maken’.

‘Het wérkt, dat kunnen we letterlijk zien in de hersenen', zegt Prins. 'Maar niet voor alles, en niet bij iedereen. Wie mediteert terwijl hij in een depressie zit, kan de negatieve spiraal verder aanzwengelen. Er zijn al gevallen bekend van depressieve mensen die zelfdoding pleegden na een mindfulnesstraining. Ook bij andere pathologieën, zoals borderline of psychose of zwaar alcoholmisbruik, is mindfulness zeker niet aangewezen.’

Charlatans

Het concept mindfulness wordt vandaag ook te pas en te onpas voor de kar gespannen van charlatans. Dat blijkt uit een undercoverreportage voor Panorama, die vanavond op Canvas wordt uitgezonden.

Prins is allesbehalve verbaasd. ‘Mindfulness ligt vandaag bijzonder goed in de markt. En dan krijg je zulke misbruiken. Mensen die zich vroeger quantumhealer noemden, noemen zich nu mindfulnesstherapeut.’

'Trainers zonder degelijke opleiding kunnen patiënten echt mismeesteren'

Prins wordt bijgetreden door psychiater Edel Maex. Maex, die bijna twintig jaar geleden mindfulness in ons land introduceerde, ziet de huidige ontwikkelingen met lede ogen aan. ‘Als ik vandaag geneeskunde zou studeren, dan zou ik een grote tegenstander van mindfulness zijn’, zegt Maex.

De psychiater heeft de voorbije jaren verschillende keren zin gehad om ermee te stoppen. De reden is dat er teveel flauwekul verkocht wordt in de sector.

'Dan heb ik het niet alleen over de uitwassen en de echte charlatans. Ik denk dat maar een handvol mensen écht gekwalificeerd is om trainingen te geven. En trainers zonder degelijke medische of psychologische achtergrond zijn in staat om patiënten echt te mismeesteren’, besluit Maex.