Is Tesla het nieuwe Apple?
Foto: Tesla
Terwijl het aandeel van Apple een bodem zoekt, scheert Tesla Motors hoge toppen. De producent van elektrische wagens lijkt in meerdere opzichten op de producent van elektronische gadgets. Maar is Tesla ook het volgende Apple op de beurs?

Hogere koersen doet beleggen. Dat blijkt maar weer eens uit de vele beursrecords van de voorbije week. Niet enkel in de VS kruipen de markten hoger, ook in Europa en in Azië lijken steeds meer beleggers de weg naar aandelen te vinden. De toegenomen risicoappetijt vertaalt zich in een rotatie onder de sectoren. Waarde wordt ingeruild voor groei. Een versnelde stijging van de technologieaandelen versus een terugval van farma-, telecom- of nutsaandelen, is hier een rechtstreeks gevolg van. En terecht, want de technologiesector zit al veel te lang in de verdomhoek op de beurs.

Beleggers lieten technologie massaal links liggen sinds de eeuwwisseling. Dit was het rechtstreekse gevolg van het barsten van de technologiebubbel. Maar de technologiesector is alles behalve lucht. De vervloekte internetaandelen van weleer zijn onmisbare ondernemingen geworden. Ze verdienen miljarden en hanteren groeipercentages waar vele sectoren enkel van kunnen dromen. Toch bleven de technologieaandelen al die tijd achterop hinken. Beleggers waren op zoek naar veiligheid in combinatie met een degelijk rendement. De grootste dividendbetalers waren bijzonder gegeerd.

Dit maakt dat technologie uitzonderlijk goedkoop is geworden ten opzichte van de traditionele beurssegmenten. Zoals u in onderstaande tabel kan zien, scoort de Nasdaq 100 index – de honderd grootste bedrijven op de Nasdaq-beurs – uitzonderlijk goed!

Niet enkel is de technologiesector op vlak van koerswinstwaardering de goedkoopste, ook levert dit groeisegment ondertussen een aardig dividendrendement op (1,4%). Dit hebben we nooit eerder gezien. Met name de groei van het dividend (0,96% in 2012) onderstreept de krachtige winstgenerator. Dit sterkt enkel onze visie dat technologie opnieuw een hoofdrol zal spelen op de beurs in de volgende jaren. Maar niet ieder technologieaandeel zal gelijkwaardig presteren. Dat werd recent nog maar eens duidelijk met de val van het geliefde Apple en de explosie van het gehate Tesla Motors.

Apple was jarenlang de (enige) beurslieveling in de technologiesector, gedreven door het unieke productengamma (iPod, iPhone, iPad). De winstmachine van Apple was ongekend, wat de marktwaarde deed uitgroeien tot het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Maar met de dood van Steve Jobs verdween ook de magie van de onderneming. Niet enkel viel de visionaire topman weg, ook nam de margedruk toe. De technologiester van Apple kwam in verval en leverde maar liefst 40% aan marktkapitalisatie in op amper een jaar tijd!

Op hetzelfde ogenblik verscheen er een nieuwe ster aan de technologiehemel. Tesla Motors steeds meer furore met zijn revolutionaire auto’s. Maar het aandeel was niet bijzonder geliefd onder beleggers: het produceren van elektrische wagens draaide altijd uit op een fiasco. Toch lanceerde Tesla Motors (tegen alle adviezen in) de eerste elektrische luxe sedan: de Model S. Sindsdien gaat alles in een stroomversnelling bij Tesla. De verkopen schieten omhoog en de verwachtingen voor dit jaar werden al flink opgeschroefd. Bovendien werd er voor het eerst in de geschiedenis een winst gerealiseerd. Haar charismatische topman Elon Musk – voormalige bedenker van Paypal – verbaasde vriend en vijand met de unieke aanpak van een topproduct, geniale marketing en uitzonderlijk hoge marges.

Voeg daar nog een gigantische shortpositie aan toe en je hebt de ingrediënten voor een indrukwekkende rally. Het aandeel van Tesla Motors schoot omhoog waardoor de marktwaarde op amper een maand tijd verdubbelde. En zelfs na dit koerspektakel is Tesla een fractie van de waarde van haar concurrenten in de autosector.

Het potentieel van Tesla Motors is bijzonder groot. Let wel, dit is geen pleidooi voor een blinde aankoop van het aandeel. Meer nog, we zijn vandaag eerder terughoudend na de parabolische stijging van TSLA. Een tussentijdse correctie dringt zich op. Maar het mag duidelijk zijn dat de markt groei boven waarde verkiest in de technologiesector. Want dit was ook ooit de drijfveer voor het aandeel van Apple. Echter, vandaag is de nieuwe topman van Apple, Tim Cook (voormalig COO), vooral bezig met het ‘passen op de winkel’.

Of Tesla Motors hiermee ook de nieuwe Apple kan worden, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Tesla heeft in ieder geval alle troeven in huis om op termijn een absolute beurslieveling te worden. Bij Apple daarentegen is de muziek al een tijdje geleden gestopt. Deze tegenpolen geven aan dat u in de technologiesector best de voorkeur geeft aan groei boven waarde. Daar zit de grootste surplus voor beleggers. Nieuwe segmenten zoals 3D printing, robotica, bio- en nanotechnologie, zonnecellen, … verdienen daarom uw bijzondere aandacht! 

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Twitter: @SlimBeleggen