Binnenlandse Zaken vraagt analyse filmpjes Sharia4UK
Foto: rr
Het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan het Coördinatiecentrum voor Analyse van de Dreiging (Ocad) een analyse gevraagd van de nieuwe videoboodschappen die Sharia4UK op YouTube heeft gepost en waarin ons land bedreigd wordt.

Abu Abdullah Al-Britani en Anjem Choudary, kopstukken van de extremistische beweging Sharia4UK, spreken in nieuwe videoboodschappen dreigende taal aan het adres van België. Aanleiding is de arrestatie van Fouad Belkacem. Dat schreven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag.

“Als moslims worden vervolgd, dan komt er revolutie, en alleen Allah weet wat de gevolgen dan zullen zijn voor België”, zegt Choudary in een filmpje op YouTube.

“Wie moslims het zwijgen oplegt, raakt in de problemen. Er komt een hele generatie die meer zal doen dan spreken, want hun stem wordt niet gehoord. Daag de moslims niet uit! “ Abu Abdullah Al-Britani eindigt zijn exposé met een dreigement aan België: “We komen u vernietigen.”

Analyse door OCAD

“Wanneer we dit soort berichten binnenkrijgen, vragen we een analyse van het Ocad”, zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum. “Het Crisiscentrum heeft zelf niet genoeg knowhow en expertise om hiervan een evaluatie te maken. Pas als wij van het Ocad een analyserapport hebben gekregen, kunnen we beslissen of de veiligheidsmaatregelen - die er nu al zijn - moeten gehandhaafd, of eventueel versterkt worden. Wij contacteren vervolgens de politiediensten om hen te briefen over de maatregelen.”

Of het Crisiscentrum ook contact opneemt met de collega’s in het Verenigd Koninkrijk, omdat de filmpjes gepost werden door Sharia4UK? “Ook dat is een taak voor het Ocad”, zegt Peter Mertens.

“Zij hebben via hun netwerk contacten met veiligheidsdiensten in andere landen en het is aan hen om de nodige inlichtingen in te winnen over de personen en de beweging die deze filmpjes hebben gepost, en de graad van bedreiging die ze vormen.” 

'Mentor van daders aanslagen in Londen'

Volgens Peter Velle, expert in moslimextremisme, zijn de filmpjes verontrustend. “Choudary wordt bijvoorbeeld nauwlettend in de gaten gehouden door de Britse veiligheidsdiensten. Hij is een fundamentalist en heeft banden met veroordeelde terroristen. Hij was ook de mentor van de daders van de zelfmoordaanslagen in Londen van 7 juli 2005.”

Bronnen bij justitie bevestigen dat de filmpjes ernstig worden genomen. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor de boodschappers. “Zo deden ze dat ook in 2005. Ze organiseren nooit zelf een aanslag, maar hopen dat iemand de boodschap oppikt en uitvoert.”

Het is niet de eerste keer dat moslimextremisten België bedreigen omdat justitie Belkacem aanpakt. Drie weken geleden was het de radicale prediker Omar Bakri Mohammed die vanuit Libanon met vergeldingsacties dreigde.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) krijgen de filmpjes de noodzakelijke opvolging  van de veiligheids- en inlichtingendiensten.