Op een persconferentie heeft Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen, jongeren opgeroepen om niet naar Syrië te trekken. Door zijn reis naar Syrië begrijpt hij wel beter waarom jongeren naar de oorlog in het land trekken.

Dimitri Bontinck trok naar Syrië om zijn geradicaliseerde zoon Jejoen te zoeken die daar tegen regime van president Assad strijdt.

Begeleid door Arabische journalisten sprak hij er met tal van extremistische militaire leiders. Vorige week stapte Bontinck ontgoocheld op het vliegtuig naar huis, zonder zijn 18-jarige zoon.

Op enkele meters

Op de persconferentie die massaal werd bijgewoond, zei Bontinck dat hij wist in welke villa zijn zoon zat. Maar van de rebellen mocht hij niet verder gaan. De ex-militair strandde naar eigen zeggen op enkele meters van zijn zoon. Omwille van veiligheidsredenen gaf hij geen plaatsnamen.

'Vooral bij de gematigde moslims heb ik veel respect gevoeld voor mijn acties', aldus Bontinck. 'We hebben Jejoen ook kunnen lokaliseren, maar hem uiteindelijk niet gezien of gehoord.'

'Ze beseffen niet waar ze terechtkomen'

Bontinck is er wel van overtuigd dat zijn zoon niet wist dat hij in de buurt was. Anders had Jejoen hem zeker willen ontmoeten, zegt hij. De vader heeft ook veel geleerd over de motieven van de jongeren die naar Syrië trekken, maar hij roept hen op om zeker niet naar Syrië te gaan. 'Ze beseffen niet waarin ze ginds terechtkomen', vindt hij

Naast de oproep om niet naar Syrië te trekken, vraagt hij de internationale gemeenschap ook in te grijpen. Bontinck is ook van plan om binnenkort opnieuw naar Syrië te gaan, 'met een team van meer gespecialiseerde mensen'.

 

Eline Bergmans
Onze redacteur ter plaatse

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig