Kan een computer het geslacht en leeftijd van een Twitter-gebruiker raden aan de hand van de tweets van die persoon. Het Nederlandse Meertens Instituut en de Universiteit van Twente denken alvast van wel.

Vandaag werd Tweetgenie gelanceerd, een computerprogramma dat aan de hand van taalgebruik de leeftijd en het geslacht van Nederlandse twitteraars kan raden. In 85 procent van de gevallen raadt het programma het geslacht van twitteraars correct. Bij de inschatting van de leeftijd zit de computer er gemiddeld minder dan vier jaar naast. De computer is volgens de onderzoekers iets nauwkeuriger in zijn inschattingen dan mensen.

Het Meertens Instituut en de Universiteit Twente onderzochten het taalgebruik op Twitter. Daaruit bleek dat jongeren op Twitter vaker over zichzelf en over onderwerpen als school praten. Ook gebruiken ze meer smileys dan oudere twitteraars. Die gebruiken dan weer langere woorden en zinnen, hyperlinks en hashtags in hun tweet.

De eerste versie van Tweetgenie kan op basis van het taalgebruik een redelijk nauwkeurige inschatting geven van de leeftijd en het geslacht van een persoon. Op basis van de feedback van gebruikers hoopt men Tweetgenie verder te verfijnen.

www.tweetgenie.nl

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig