Giftrein reed 87 kilometer per uur
Foto: BELGA

De treinbestuurder die de giframp in Wetteren veroorzaakte reed 87 kilometer per uur op een plek waar hij maar 40 kilometer per uur mocht rijden. Dat wordt volgens Het Nieuwsblad bevestigd door het onderzoek naar de ramp.

Eerder waren er al geruchten dat de trein 80 kilometer per uur reed, maar het was dus nog sneller, zo stelt Het Nieuwsblad zaterdag. Uit het onderzoek na de ramp blijkt volgens de krant dat de trein met een snelheid van 87 km per uur over de wissel denderde.

Meer dan dubbel zo snel als toegelaten dus. De treinbestuurder probeerde nog te remmen, maar vermoedelijk deed het bruuske remmanoeuvre de vloeistoffen in de tanks zo klotsen dat de goederentrein uit de sporen werd geslingerd. De vastgestelde snelheid werd aan de redactie van Het Nieuwsblad gisteren door verschillende bronnen gemeld, maar het parket wilde dat niet officieel bevestigen.

De treinbestuurder, die voor de Nederlandse tak van DB Schenker werkt, komt uit Rotterdam en had al 25 jaar ervaring. Onlangs onderging hij nog met succes de psychologische en fysieke tests die treinbestuurders moeten afleggen om hun rijbewijs te behouden. Sinds het ongeval krijgt de bestuurder psychologische bijstand.

Geen verontreiniging

Sinds vannacht ligt de goederentrein al een week naast de sporen. De vrijgekomen gifstoffen veroorzaakten één dodelijk slachtoffer en in een straal rond het ongeval moest iedereen zijn huis verlaten. Sinds gisteren is de brandweer uiterst behoedzaam bezig met de berging van het wrak.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig