Politici prediken liefde voor Brussel
Foto: Bart Dewaele

De kwaliteit van het onderwijs in Brussel moet verhogen. Zo kan de enorme jeugdwerkloosheid in de hoofdstad aangepakt worden en de bevolking op termijn verrijken. Dat was een van de conclusies tijdens het Grote Brussel-debat maandagavond, dat georganiseerd werd in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) door De Standaard en Le Soir.

De verschillende partijen - CD&V, cdH, sp.a, PS, Groen, Ecolo, Open Vld, MR, N-VA en FDF - waren het over enkele Brusselse aangelegenheden opvallend eens. Het belangrijkste probleem in het Brussels gewest is dat er ondanks de grootschalige werkgelegenheid een hoog werkloosheidspercentage heerst. Om aan de demografische groei in de grootstad te beantwoorden, is investeren in kwalitatief onderwijs noodzakelijk.

Maar liefst de helft van de jongeren in het Brussels gewest is werkloos. Vaak raken ze niet aan werk omdat ze niet de juiste opleiding genoten of niet genoeg talen spreken. "Werkgelegenheid is het grootste probleem in Brussel omdat er niet genoeg wordt geïnvesteerd in onderwijs", zei federaal minister Didier Reynders (MR). "Brussel is een rijke stad", vulde collega Laurette Onkelinx (PS) aan, "maar we moeten investeren in jongeren."

Brussels minister van Onderwijs Guy Vanhengel (Open Vld) erkende het capaciteitsprobleem in het onderwijs en beschouwt het als een prioriteit van de Brusselse regering.

Ook meertaligheid zou de werkloosheid moeten inperken. Vlaams minister van Onderwijs en Brussel Pascal Smet (sp.a) zou graag Engels als derde taal zien, terwijl Groen-voorzitter Wouter Van Besien benadrukte hoe belangrijk de thuistaal is voor schoolgaande kinderen.

Liefde voor Brussel

De rode draad doorheen het Grote Brussel-debat was de liefde voor het gewest. “Charles heeft de liefde voor Brussel geïncarneerd, en die liefde hebben we nodig”, zei Olivier Deleuze (Ecolo) over Charles Picqué, die na 20 jaar aftreedt als minister-president van de Brusselse regering.

Bij cdH heerst het idee van een “menselijke metropool”. “Brussel wordt niet genoeg geapprecieerd”, luidde het bij Joëlle Milquet. “In een menselijke metropool wordt geïnvesteerd in de levenskwaliteit, in dialoog voeren tussen de diverse inwoners.”

“We mogen gelukkig zijn dat we Brussel hebben”, verdedigde ook Laurette Onkelinx (PS) haar stad.

Pascal Smet (sp.a) vond dat meer liefde voor Brussel kan versterkt worden met een krachtig bestuur, degelijk onderwijs en goed samenleven. “We moeten komen tot een stadsgewest waar mensen willen zijn, een Brussel dat geen kolonie is van Vlaanderen of Wallonië, maar er wel mee verbonden is.”

“Als Brussel niet bestond, was de kans op een splitsing van België veel groter geweest”, besloot Didier Reynders (MR).

Bij N-VA was er minder hartstocht over het gewest te horen, wat niet geapprecieerd werd door het publiek en de andere politici. Verantwoordelijkheid nemen is voor de partij van groter belang dan liefde tonen. “Pak de werkloosheid aan door wie niet wil werken, te sanctioneren”, stelde Kamerlid Ben Weyts.

Herlees het volledige debat

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig