Voormalig Italiaans premier Giulio Andreotti overleden
Foto: AP

Giulio Andreotti, die zeven keer een Italiaanse regering heeft geleid, is maandag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat hebben familieleden gemeld. Hij was een van de meest prominente naoorlogse figuren van Italië.

Andreotti, met karakteristieke gebogen rug, kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Hij was een iconische figuur die de publieke opinie verdeelde vanaf hij in de regering stapte op 28-jarige leeftijd tot hij werd beschuldigd van moord en aan de maffia werd gelinkt in de late jaren negentig. Later werd hij in beide zaken vrijgesproken.

Tijdens de ontvoering van ex-premier Aldo Moro weigerde hij ook alle onderhandelingen met de Rode Brigades. Ook over zijn rol in die zaak is heel wat inkt gevloeid.

Nadat hij in 1941 een rechtsdiploma had behaald, begon Andreotti aan een steile klim binnen de Democrazia Cristiana. In 1946 maakte hij zijn intrede in het parlement om die pas bij zijn dood te verlaten.

Als boegbeeld van de toenmalige Democrazia Christiana zat hij in totaal in 33 regeringen, waarvan zeven keer als premier. Daarnaast was hij onder andere ook acht keer minister van Defensie en vijf keer minister van Buitenlandse Zaken. In 1991 werd hij senator voor het leven.

Volgens Ansa maakte de politicus van pragmatisme een deugd, al vonden zijn tegenstanders dat die houding aan cynisme grensde. Andreotti is recordhouder van de kortst levende Italiaanse regering: negen dagen in 1972.