Na het ongeluk met een goederentrein in Wetteren is er 1 dode gevallen. Er raakten ook 17 mensen gewond. Zaterdagnamiddag meldde gouverneur Jan Briers van Oost-Vlaanderen dat er 2 doden te betreuren waren na het ongeluk met de trein met chemische producten, maar dat klopt dus niet. Waaraan het ene slachtoffer precies overleden is, wordt nog onderzocht. Het is nog niet zeker of dat overlijden rechtstreeks verband houdt met het treinongeluk.

De goederentrein met 13 wagons reed rond 2 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag 1 kilometer buiten het station van Schellebelle in de richting van Wetteren. Ter hoogte van de spoorwegtunnel in de Victor Van Sandelaan kwamen zes wagons naast de sporen terecht, twee zijn gekanteld en drie vlogen in brand. Aan boord waren chemisch ontvlambare en giftige stoffen, zo verklaarde de brandweer. Het gaat onder meer om acrylnitril, een licht ontvlambare vloeistof die kankerverwekkend is bij chronische blootstelling aan de stof. 

Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd.

Uitbranden

De brandweer koos er voor om de wagons met acrylnitril gecontroleerd te laten uitbranden. Dat is de meest veilige optie omdat blussen nog meer dampen zou kunnen vrijmaken. De brand van de laatste wagon is rond 18 uur gestopt. 

Een deel van die vloeistof kwam tijdens het blussen in de riolen terecht. Die moesten dan ook gespoeld worden. Op sommige plaatsen kwamen daardoor dampen vrij, waardoor sommige mensen misselijk werden. 

Bewoners geëvacueerd

Er werd snel een perimeter van 500 meter ingesteld en er zijn zo'n 300 tot 500 buurtbewoners geëvacueerd. Zij kunnen deze nacht niet meer naar huis

Aan bewoners binnen een straal van 500 meter tot 1 kilometer rond de plaats van het ongeval werd gevraagd om binnen te blijven.

Verwarring over slachtoffers

Een gezin dat zich in een perimeter van 1.000 meter rond het ongeval bevond, raakte onwel en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Zaterdag werd in de loop van de dag gemeld dat een van hen overleden was, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Het dodelijke slachtoffer is iemand die gevonden werd binnen de perimeter, maar het is nog onduidelijk wat de precieze doodsoorzaak is en het staat dus nog niet vast of dit overlijden (rechtstreeks) verband houdt met het ongeluk.   

Oorzaak

Het ongeval met de goederentrein in Wetteren gebeurde na het overschakelen van het ene naar het andere spoor, voorbij een werfzone.

Over de oorzaak van het ongeval wil de woordvoerder van spoorbeheerder Infrabel, Frédéric Petit, geen uitspraken doen. 'Het is bij een wissel verkeerd gelopen, maar waar het fout ging, moet nog worden onderzocht. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de Nederlandse machinist die de Duitse goederentrein bestuurde, geen fout treft.'

Informatienummer

Naar aanleiding van het treinongeval in Wetteren heeft het gemeentebestuur een nieuw informatienummer voor de bevolking geopend: 052/43.24.43. De gemeente informeert burgers ook op haar website. Er wordt met aandrang gevraagd om met vragen om informatie niet te bellen naar dienst 100, brandweer of politie.