WEEKENDTIP. Kosteloos Brussel in vijf originele hotspots
Foto: deviantart.com
Een vrijblijvend gesprek met Manneken Pis of architecturale wandeling op de Grote Markt van Brussel kost u sowieso geen cent, maar de hoofdstad houdt ook minder voor de hand liggende activiteiten en hotspots achter de hand die lief zijn voor uw portemonnee. Wij zetten zes verrassende tips op een rij.

1 Thematisch slenteren

De website Visit Brussels zette een aantal thematische wandelingen op poten. Op hun website vindt u handige wandelroutes en bijbehorende informatie voor een jazz-, surrealisten- of Art Nouveau-wandeling door de stad. U hoeft alleen de PDF-kaart van uw route naar keuze af te printen en een paar comfortabele schoenen aan te trekken.

Stripliefhebbers vergapen zich op een stripverhalen- of Kuifje-wandeling, er is een modeparcours voor fashionista's en een Europese tocht voor globetrotters. De stad heeft slentergewijs werkelijk voor elk wat wils in de aanbieding. Zo zijn er ook routes voor sportliefhebbers, gezinnen, groene jongens, bourgondiërs en frietvreters. Een extra fijne tip op zondag is de route langs de zondagsmarkten, van de Zavel naar de Marollen.

Een volledig overzicht van alle routes die Visit Brussels aanbiedt vindt u hier.

2 Beroemde doden

Parijs heeft Père-Lachaise, Brussel heeft de begraafplaats van Elsene. Wie door de lugubere sfeer van een begraafplaats heen kijkt en ze als een bijzondere groene oase in de stad beschouwt, trekt er heen voor een tocht langs de laatste rustplaats van onder anderen Art Nouveau-architect Victor Horta, de beroemde chocolatier Frederic Neuhaus en chemicus Ernest Solvay. 

Zowel het graf van Solvay als van beeldhouwer Édouard Louis Geerts zijn overigens door Victor Horta zelf ontworpen.

Begraafplaats Elsene, Chaussée de Boondael 428, 1050  Elsene
Openingstijden: van maandag tot zondag van 8 uur tot 16.30 uur

3 Europa voor dummies

Wie ook op daguitstap een portie politiek lust, kan in onze hoofstad terecht voor een rondleiding in het Europees Parlement. U vindt er een gratis audiogids die u door het gebouw leidt of woont er op gezette data een plenaire zitting bij.

De audogids is trouwens beschikbaar in de 23 officiële talen van de Europese Unie, dus ook een bescheiden talencursus behoort tot de mogelijkheden.

Alle informatie over de gratis individuele bezoeken vindt u terug op de website van het Europees Parlement.

4 Abdij Ter Kameren

Wat Plato ongeveer met zijn universiteitstuin moet hebben bedoeld, ligt anno 2013 op het einde van de Louizalaan. De Ter Kamerenabdij is een voormalige Cistercënzerinnenabdij, waar vandaag het Nationaal Geografisch Instituut en de beroemde École nationale supérieure des arts visuels (beter bekend als La Cambre) een onderkomen hebben gevonden.

De uitgestrekte tuinen en prachtig aangelegde paviljoentjes zijn vrij toegankelijk voor een wandeling en ook de Notre Dame de la Cambre, het kleine abdijkerkje, is een bezoek waard. Wie nog niet verzadigd is, zet de wandeling gewoon verder in het nabijgelegen Ter Kamerenbos.

Abdij Ter Kameren, Avenue Emile Duray, 1050 Brussel (Elsene)

5 De galerijen

Wat Milaan met de Galleria Vittorio Emanuele II in huis heeft en Sint Petersburg met de imposante Passage laat zien, heeft Brussel in drievoud. De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vormen een complex van drie met glas overdekte winkelgalerijen in het hart van de stad. Shoppen in de luxueuze boetiekjes die in deze galerijen zijn ondergebracht doet u vanzelfsprekend niet kosteloos, maar de drie parels van de jonge architect Jean-Pierre Cluysenaar uit 1837 zijn ook zonder shopstops een bezoekje waard.

De Koningsgalerij, Koninginnegalerij en Prinsengalerij was ooit de locatie voor de allereerste Belgische filmvoorstelling van de broers Lumière en zijn vandaag negentiende eeuwse, architecturale pareltjes van 230 meter lang en 8 meter hoog die onder het wandelen of winkelen door een langgerekte oogopslag waard zijn. En als we u toch tot het spenderen van enkele euro's kunnen verleiden: de koffie bij Mokafé is een bescheiden uitgave waard.

Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, ingang via Grasmarkt
Mokafe, Koningsgalerij 9, 1000 Brussel

Extra tip: gratis museau op de eerste zondag en/of woensdag van de maand

Een volledig overzicht van alle museau en de dagen waarop ze gratis toegankelijk zijn, vindt u hier.