Disciplinaire Commissie KBWB schorst Pieter Vanspeybrouck drie maanden
Foto: BELGA

De Disciplinaire Commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) heeft Pieter Vanspeybrouck van Topsport Vlaanderen-Baloise donderdag voor drie maanden geschorst, nadat die op 28 februari de verboden stof fenoterol innam.

Dat maakte de professionele continentale wielerploeg vrijdag in een persbericht bekend.

’Wielerploeg Topsport Vlaanderen-Baloise werd door Vanspeybrouck eerder op de hoogte gesteld dat hij bij een buitencompetitiecontrole op 28 februari 2013 spontaan heeft verklaard dat hij tijdens een buitenlandse stage bij de toenmalige ploegarts het toegestane geneesmiddel Ventolin (een puffer voor de ademhaling) had gevraagd, maar in plaats daarvan het geneesmiddel Duovent heeft gekregen’, meldt het persbericht.

Volgens Topsport Vlaanderen-Baloise had de toenmalige ploegarts ten onrechte beweerd dat het geneesmiddel Duovent, dat de verboden stof fenoterol bevat, toegelaten was. De arts erkende zijn fout en diende onmiddellijk zijn ontslag in.

De Disciplinaire Commissie stelde in zijn beslissing dat de renner niet de intentie had om zijn sportprestaties te verbeteren of om het gebruik van een sportprestatieverbeterende stof te maskeren.

’De commissie hield rekening met de aard van het geneesmiddel, en ook met het feit dat bij de renner de dopingtest negatief was, de renner volledig te goeder trouw heeft gehandeld en de voormalige ploegarts zijn fout heeft erkend’, verklaarde ploegleider Christophe Sercu.

Topsport Vlaanderen-Baloise stelde Vanspeybrouck vanaf de kennisname van de feiten niet op in competitie. ’De commissie brengt bij zijn beslissing dan ook de vrijwillige voorlopige schorsing vanaf 28 februari 2013 in mindering, zodat de renner terug in competitie zal kunnen treden vanaf 30 mei’, besluit Sercu.