Het Amerikaanse farmabedrijf Alexion geniet geen grote naamsbekendheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld farmareuzen als Pfizer of GlaxoSmithKline. Alexion is dan ook geen producent van ‘blockbusters’ (geneesmiddelen die een massaverkoop genereren) maar gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van zogenaamde ‘weesgeneesmiddelen’, medicijnen bestemd voor een (beperkte) groep patiënten met zeldzame aandoeningen.

Hun topgeneesmiddel is eculizumab, dat verkocht wordt onder de merknaam Soliris en dient ter behandeling van de imuunziekte aHUS, waar de 7-jarige Viktor Ameys aan lijdt.

Soliris geldt als een van de allerduurste geneesmiddelen in de wereld. Zelfs met een relatief beperkt aantal patiënten levert dat Alexion (heel) veel geld op. Op wereldschaal gaat het om honderden miljoenen dollars per jaar. De totale bedrijfsomzet liep vorig jaar op tot 1,13 miljard dollar, goed voor een nettowinst van liefst 255 miljoen dollar.

Dat commerciële succes is gebouwd op een goede wetenschappelijke reputatie. Alexion prijkt steevast bovenaan in de lijstjes van meest innovatieve bedrijven in de Verenigde Staten. Met 222 miljoen dollar besteedt Alexion zowat een vijfde van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is zelfs voor de farmasector vrij veel. De ontwikkeling van Soliris vergde tien jaar.

De grote man bij Alexion is de 53-jarige Leonard Bell. Hij stond twintig jaar geleden aan de wieg van het bedrijf en is er intussen puissant rijk mee geworden. Als ceo verdiende hij vorig jaar 12 miljoen dollar. Bovendien bezit hij 1 procent van de aandelen van Alexion, dat een totale beurswaarde heeft van 19 miljard dollar.

Het managementteam van Alexion telt één Belg: dr. Claude ­Nicaise. Die studeerde aan de ULB in Brussel en heeft in het begin van zijn carrière gewerkt op de afdeling oncologie van het ziekenhuis in Eigenbrakel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in