Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) laat onderzoeken of een taks op frisdrank in ons land haalbaar is.
Onkelinx merkt op dat in Frankrijk sinds de invoering van zo’n maatregel minder frisdrank wordt geconsumeerd in vergelijking met water en bier.
Sinds begin 2012 betalen Franse consumenten wat extra voor hun frisdrank: een heffing tussen de 2 cent (voor een blikje) en 20 cent (voor een fles van 1,5 liter).
Met de opbrengst van de belasting zou Onkelinx gezondheidscampagnes willen financieren om het voedingspatroon van mensen te verbeteren.
Ook light
De heffing zou overigens niet alleen voor suikerhoudende dranken gelden, maar ook voor lightdranken.
Onkelinx verwijst naar een volgens haar verontrustende studie waaruit zou blijken dat zoetstoffen als aspartaam mogelijk het risico op diabetes verhogen.
'Vettaks'
Het thema leeft ook in andere landen. Zo probeerde burgemeester Bloomberg in New York de verkoop van frisdrank in grote bekers te verbieden. Maar op het laatste nippertje stak een lokale rechtbank daar een stokje voor.
En in Denemarken werd een extra belasting ingevoerd voor alle voedingswaren die te veel verzadigd vet bevatten. Iets meer dan een jaar na de invoering werd de 'vettaks' weer afgeschaft. Denen hadden hun eetgewoonten niet veranderd, maar staken de grens met Duitsland over voor hun inkopen.
Vindt u het een goed idee een taks op frisrank een goed idee?
Debatteer mee via de knop 'reageer' rechtsboven.