Wat zoekt de Belg in een (nieuwe) job?
Foto: jobat.be
De job waar de Belgische sollicitant naar op zoek is, moet in de eerste plaats zekerheid en stabiliteit bieden. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.

Het onderzoek van SD Worx, dat werd uitgevoerd bij 2.000 werknemers, trachtte de verschillende voorkeuren van sollicitanten en beroepsactieve werknemers op vlak van werk en werkomgeving te achterhalen.

“Bedrijven hebben er alle belang bij een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de voorkeuren van een sollicitant. Alleen zo kunnen ze nieuwe medewerkers optimaal inschakelen in de organisatie. Daarmee nemen ze vanaf de eerste dag oorzaken van ontevredenheid weg en vermijden ze een snel verloop van de nieuwe medewerker”, aldus Johan Ceulemans, directeur Staffing bij SD Worx.

Respondenten moesten tijdens de studie 17 facetten een score geven die duidelijk maakte hoe belangrijk dat aspect was voor de kwaliteit van hun job. De resultaten wijzen uit dat in het algemeen de Belgische sollicitant een job wil die de volgende aspecten bevat:
1. Zekerheid en stabiliteit
2. Veiligheid en welzijn
3. Kwaliteit en orde
4. Duidelijkheid en structuur
5. Erkenning en aanzien

Voor alle onderzochte segmenten (arbeiders en bedienden, mannen en vrouwen, lager- en hogeropgeleiden, privésector en overheid, werken en niet-werkenden) blijkt 'zekerheid en stabiliteit' het allerbelangrijkste. Een uitzondering: Franstalige werknemers uit Brussel en Waalse werknemers vinden 'erkenning en aanzien' het belangrijkste kenmerk van een nieuwe job.

Daarnaast laat de studie zien dat arbeiders prestatie en vooruitgang belangrijker vinden dan bedienden, die eerder zekerheid en veiligheid verkiezen. Mannen hechten dan weer meer belang aan verantwoordelijkheid of leiderschap dan vrouwen. Niet onverwacht gaan jongeren op zoek naar een job die creativiteit en innovatie inhoudt, terwijl de voorkeur van 45-plussers eerder uitgaat naar zekerheid, veiligheid en kwaliteit.

In het onderzoek komt eveneens naar voren dat sollicitanten in de privésector een job op prijs stellen waarin prestatie en vooruitgang belangrijk zijn, terwijl kandidaten voor een overheidsfunctie relatief meer waarde hechten aan een job die sociale contacten en sociale interactie biedt en de mogelijkheid tot samenwerking.

>

>

>

>