‘Overheid moet zelf cannabis kweken’
Foto: AFP

De overheid moet zelf beginnen met het kweken en verkopen van cannabis. Volgens de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat zou zo’n proefproject kunnen helpen om de illegale kweek van cannabis te bestrijden.

Volgens Jan Tytgat duiken er in ons land steeds meer illegale plantages op, zeker nu Nederland veel strenger optreedt tegen cannabiskweek. ‘Het lijkt wel dweilen met de kraan open en dan moet de vraag worden gesteld of die repressieve aanpak niet te veel kost en te weinig opbrengt’, zegt Tytgat aan VRT, nadat eerst het studentenblad Veto zijn voorstel opgepikt had. Volgens Tytgat zijn er argumenten die pleiten voor een legalisering van cannabis.

Hij vraagt zich af of de overheid niet zelf een systeem moet opzetten waarbij op legale wijze cannabis gekweekt kan worden. ‘De voordelen van zo’n systeem zijn dat de concentratie aan het actief bestanddeel, de THC, gekend is, dat er geen pesticiden of andere rommel aanwezig zijn en dat de gebruikers op een volkomen legale manier hun hoeveelheid kunnen bekomen’, zegt Tytgat aan VRT. Bovendien zou de overheid ook iets kunnen verdienen aan die kweek, bijvoorbeeld door accijnzen te heffen.

Maar tegelijk moet er dan ook strenger opgetreden worden tegen alles wat buiten dit legale systeem valt.

De minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS), heeft wel oren naar het idee van Tytgat. Ze sluit een proefproject niet uit. ‘We moeten daarover nadenken met deskundigen, maar er is een zekere mislukking van onze politiek, met gevaarlijke effecten.’