Wat gebeurt er tijdens een DDoS-aanval?
Foto: rr
In het nieuws duiken geregeld berichten op over DDoS-aanvallen op websites. Met zo’n distributed denial-of-service-aanval wordt geprobeerd een webserver onderuit te halen door hem te overladen met een duizelingwekkende hoeveelheid paginaverzoeken. Dat lijkt misschien heel vaag, maar een filmpje toont hoe zo’n aanval er in werkelijkheid uitziet.

Logstalgia maakte een visualisatie van het verloop van zo’n aanval verloopt. Elk gekleurd bolletje in het filmpje is een verzoek dat naar de webserver wordt gestuurd. Het peddeltje rechts in beeld is de webserver die de balletjes probeert terug te kaatsen - een gemist bolletje levert een foutmelding op. Als de server te veel steken laat vallen en de druk niet aankan, gaat de bijhorende website onderuit.

 

In een ander filmpje toont Logstalgia een normale dag op een website. Een website die onder vuur ligt, moet net iets harder zijn best doen. Dergelijke DDoS-aanvallen zijn uiteraard niet goed te keuren, maar dit is wel een betoverende vorm van cybervandalisme.