Topman diamantkoepel vervolgd voor fraude
Foto: BELGA

De ondervoorzitter van Antwerp World Diamond Center (AWDC) wordt vervolgd in een fraude- en witwaszaak. Dat bericht De Tijd zaterdag.

Volgens De Tijd vervolgt het parket van Antwerpen Philippe Barsamian, de ondervoorzitter van AWDC, voor valsheid in geschrifte, inbreuken op de belastingwet en witwassen. De raadkamer zou hem op 7 maart zelfs al doorverwezen hebben naar de correctionele rechtbank op basis van telefoontaps en huiszoekingen.

De Tijd schrijft dat Barsamian vervolgd wordt als klant van de Antwerpse diamantvervoerder Monstrey Worldwide Services. Die zou jarenlang een zwarte trafiek en smokkelroute georganiseerd hebben waardoor de Belgische staat honderden miljoenen euro’s misliep. Naast Barsamian worden nog 35 diamanthandelaars vervolgd.

Diamantfederatie dwarsboomt onderzoeken

Een opmerkelijke vondst van de Antwerpse recherche tijdens een huiszoeking in Barsamians kantoor is een mapje dat aantoont dat de diamantfederatie gerechtelijke onderzoeken zoals de zaak-Monstrey probeert te dwarsbomen, schrijft De Tijd. De federatie roept daarvoor de hulp in van 'banken, volksvertegenwoordigers en regeringsleden', aldus de speurders.

De Tijd doet uit de doeken hoe een en ander onder meer uitmondde in een wetsvoorstel waarbij onderzoeksrechters niet meer autonoom diamanten of andere bedrijfsgoederen in beslag zouden mogen nemen. Het wetsvoorstel sneuvelde uiteindelijk toen de Raad van State in april 2010 brandhout maakte van het voorstel.

Barsamian wou niet reageren tegenover De Tijd vanwege het geheim van het onderzoek. AWDC reageerde wel: 'De dossiers HSBC en Monstrey zijn twee grote dossiers die al jaren de Antwerpse diamantsector overschaduwen. We blijven als koepelorgaan ijveren voor een transparante en zuivere diamantsector en we kijken naar de toekomst. We reageren niet op elke ontwikkeling in deze dossiers. Ze lopen al jaren. We zijn er als koepel ook geen betrokken partij in. Mochten leden van de raad van bestuur veroordeeld worden, dan zal AWDC de gepaste maatregelen treffen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in