Hoe verloopt de troonwissel van uur tot uur?
Willem-Alexander en Máxima. Foto: epa
Amsterdam is de hele dag het decor van de troonwissel tussen Beatrix en haar zoon Willem-Alexander. Twee locaties spelen een hoofdrol bij de ceremonie: het Paleis op de Dam en, vlakbij, de Nieuwe Kerk. 's Avonds maakt de nieuwe koning Willem-Alexander met zijn gezin een rondvaart op het IJ, het water dat de Amsterdamse binnenstad van Amsterdam-Noord scheidt. Daarna kan het feest losbarsten.

10 - 10.30 uur: Abdicatie van koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam in Amsterdam. De Akte van Abdicatie wordt voorgelezen, waarna Beatrix die bekrachtigt.

10.30 - 10.50 uur: De nieuwe koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix betreden het balkon van het Paleis op de Dam. Beatrix en Willem-Alexander houden een korte toespraak waarna het Wilhelmus wordt gespeeld.

13.30 uur: Opening van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk, die naast het Paleis op de Dam ligt. De vergadering bestaat uit de leden van het Nederlandse parlement (Eerste en Tweede Kamer), aangevuld met de Staten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, de Rijksministerraad, de Raad van State van het Koninkrijk en de gouverneurs en premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

13.50 uur: Vertrek prinses Beatrix en de andere leden van de koninklijke familie naar de Nieuwe Kerk.

14 uur: Vertrek van koning Willem-Alexander naar de Nieuwe Kerk.

14 - 15.30 uur: Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander, gevolgd door een toespraak en de eedaflegging door de koning.

15.30 uur: Vertrek van de koning en het gevolg naar het Paleis op de Dam.

16.30 - 18 uur: Receptie voor de vorstelijke en buitenlandse vertegenwoordigers en de leden van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal.

19.30 uur: Het koningslied wordt in aanwezigheid van de koning en koningin gebracht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum, dat aan de noordoever van het IJ ligt.

19.45 uur - 21 uur: Willem-Alexander en Máxima maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen zij een feestelijk programma aangeboden.

21 uur: Afsluitend feest. De minister-president is gastheer namens de Rijksministerraad.