Familie Syriëstrijder Brian De Mulder dient een klacht in tegen ronselaars
Bruna Rodriguez (centraal) en Ingrid De Mulder (rechts), respectievelijk de zus en tante van Brian De Mulder, werden op de persconferentie geflankeerd door Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Foto: Photo News

De moeder, zus en tante van de 19-jarige Syriëstrijder Brian De Mulder dienen bij de Antwerpse procureur een klacht in tegen onbekenden in het kader van enerzijds de wet op het verbod van privé-milities en anderzijds het internationaal verdrag tegen het aanwerven, inzetten, financieren en opleiden van huurlingen.

Op die manier hopen ze naar eigen zeggen dat het gerecht de personen vat die verantwoordelijk zijn voor het indoctrineren en ronselen van de jongeman, die al enkele maanden geen teken van leven meer heeft gegeven.

De familieleden krijgen daarbij steun van de partij Vlaams Belang, al gaat de klacht officieel enkel van henzelf uit.

Gevaar

Ingrid De Mulder, de tante van Brian, verklaarde op een persconferentie dat de klacht er zowel komt uit bezorgdheid om het lot van Brian als om soortgelijke gevallen in de toekomst te kunnen vermijden. 'Wij waren in feite niet tegen de bekering van Brian tot moslim, maar het bleek hier te gaan om een broeihaard van radicalisme', zegt ze. 'Het gevaar is groter dan het publiek lijkt te denken.'

De familieleden onderschreven op de persconferentie ook tien maatregelen die de partij Vlaams Belang eist om het ronselen van jongeren door moslimextremisten tegen te gaan. Partijkopstuk Filip Dewinter vroeg er onder meer om de sluiting van enkele extremistische moskeeën en het uitwijzen van leiders van radicale islamitische organisaties, maar ook het naar Brits en Duits voorbeeld actief begeleiden van jongeren die er al het slachtoffer van werden.