Fred Nolf is overleden
Foto: BELGA

Fred Nolf, gewezen stadssecretaris van Antwerpen, is overleden. Hij stierf aan de gevolgen van een slepende ziekte in Sint-Niklaas. Hij werd 68. Nolf woonde al een tijd in Sint-Niklaas, nadat hij in 2003 in opspraak was gekomen tijdens de zogenaamde Visa-affaire.

Hobokenaar Fred Nolf werkte bijna twintig jaar lang op het stadhuis in Antwerpen. Meer dan tien jaar lang was hij er stadssecretaris. In 1997 werd hij uitgeroepen tot overheidsmanager van het jaar, nadat hij de Antwerpse administratie had gereorganiseerd.

Visa-affaire

Begin jaren 2000 kwam hij in opspraak tijdens de Visa-affaire. Hij werd beschuldigd van oneigenlijk gebruik van kredietkaarten van de stad Antwerpen voor persoonlijke doeleinden en van het afsluiten van verdachte contracten met leveranciers van straatmeubilair.

De stad Antwerpen startte daarop een tuchtonderzoek. Nolf hield de eer aan zichzelf en nam in 2003 ontslag, net als overigens zowat het voltallige Antwerpse schepencollege en hoofdcommissaris van de lokale politie Luc Lamine.

Nolf werd het onderwerp van een tucht- en gerechtelijk onderzoek en werd onder meer beschuldigd van schriftvervalsing en van ongeoorloofde uitgaven te hebben gedaan met een kredietkaart van de stad. Het hof van beroep veroordeelde hem uiteindelijk enkel voor privé-aankopen die hij deed met geld van de stedelijke vzw Soma. Hij kreeg vijf maanden cel en 2.500 euro boete, beiden met uitstel.

Afrekening

Na afloop van de gerechtelijke procedure verklaarde Nolf dat hij in de hele geschiedenis een politieke afrekening met onder meer toenmalig burgemeester Leona Detiège (SP.A) zag. ‘Bij deze beslissing overheerste mijn overtuiging dat perceptie belangrijker geworden was dan realiteit en dat in de stad Antwerpen politieke marketing het belangrijkst geworden was,' vertelde hij toen.

Nolfs vrouw beaamt in een persbericht dat hij als zondebok werd gebruikt. Ze roemt hem voorts als ‘dé reorganisator van de Antwerpse administratie' en een ‘geweldige redenaar en organisator'.

Banden met stad verbroken

Na de Visa-affaire wou Fred Nolf niets meer te maken hebben met Antwerpen en verhuisde hij naar Sint-Niklaas. Daar is hij woensdag overleden.

In een eerste reactie op Nolfs overlijden betuigen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn administratie woensdag hun medeleven met de familie, vrienden en kennissen van de man. Verder wil men geen commentaar kwijt.