Het nieuwe model van de Volkswagen Golf is verkozen tot “Auto van het Jaar 2013”. De jury van 58 autojournalisten verkoos de wagen met een hoge score van 414 punten boven zeven andere genomineerde vierwielers.

De prestigieuze award werd maandag uitgereikt in het kader van het autosalon van Genève, dat later deze week van start gaat in de Zwitserse stad.

De zevende versie van de Golf kreeg vooral onderhuids veel aanpassingen mee ten opzichte van de voorganger. “De nieuwe Golf wordt gewaardeerd om z'n algemene balans en buitengewone prestaties op het gebied van veiligheid, brandstofefficiëntie, dynamiek en comfort”, motiveerde de jury volgens de Nederlandse autowebsite autoweek.nl.

De Golf 7 haalde het met enkele straatlengtes voorsprong op de andere wagens. De Toyota GT86/Subaru BRZ werd tweede met 202 punten en de Volvo V40 derde met 189 punten. Ook de Mercedes A-klasse, Ford B-Max, Renault Clio, Peugeot 208 en Hyundai i30 waren genomineerd.

De verkiezing werd al voor de 50ste keer georganiseerd. De Golf volgt op de erelijst de Opel Ampera/Chevrolet Volt op. Het is trouwens de tweede keer dat het populaire model van Volkswagen in de prijzen viel. Ook in 1992 werd het toenmalige Golf-model gekroond tot Auto van het Jaar.