RECEPT. Gnocchi van spinazie
Foto: Green Delicious
Dit recept komt uit Green Delicious van Natascha Boudewijn (Becht, 176 pag.).

Het vergt enige oefening, maar met mooie bloemige aardappels en Italiaans bloem type ‘00’ zul je al snel de perfecte gnocchi maken, die ‘buonissimo’ smaken. Een wereld van verschil met die harde kant-en-klare hompjes uit de supermarkt. Houd je strikt aan de hieronder aanbevolen hoeveelheden.

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):

- 450 g bloemige aardappels
- 3 eetlepels olijfolie
- 250 g verse spinazie
- 1 teen knoflook
- nootmuskaat
- 60 g versgeraspte Parmezaanse
- kaas of oude geitenkaas, en extra om te serveren
- 1 ei van een blije kip, losgeklopt
- 200 g Italiaans bloem (type ‘00’)
- 150 ml slagroom

Bereiding:

Kook de aardappels in de schil in 30 minuten gaar. Giet ze af en laat iets afkoelen. Verwijder vervolgens de schil. Verhit in een wok de olijfolie. Bak de spinazie op laag vuur gaar. Knijp er de teen knoflook in uit en breng op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat. Laat goed uitlekken in een zeef. Druk er alle vocht uit met een lepel. Hak alles fijn in een
keukenmachine.

Pureer in een grote schaal de aardappels met een pers of een stamper. Breng de nog warme puree op smaak met zout, peper en de Parmezaanse kaas. Voeg het ei, de spinazie en de bloem toe. Meng alles voorzichtig en stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het voorzichtig glad. Voeg wat bloem toe als het te kleverig is.

Rol steeds een klein stuk deeg met je handen op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een langwerpige rol. Snijd die in stukjes van 2,5 cm. Leg de stukjes op een met bloem bestoven bakplaat en druk plat met de achterkant van een vork. Breng de room op smaak met zout en peper. Klop de room lobbig met een staafmixer.

Verwarm een ovenschaal op 60 ºC in de oven. Breng een pan met water aan de kook en kook de gnocchi in porties gaar– ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Haal ze eruit en houd ze warm in de ovenschaal met aluminiumfolie erover.

Lepel de room over de gnocchi en meng goed. Strooi er de Parmezaanse kaas over en serveer heet.